Pirot noću Foto:Shutterstock

Gradski štab za vanredne situacije održao je u toku popodneva još jedan sastanak, nakon čega se gradonačelnik Vladan Vasić, komandant Štaba, obratio javnosti i obrazložio zaključke sa sastanka.

„Rezultati Zavoda za javno zdravlje Pirot pokazuju da je voda ispravna za piće, ali će iz mera predostrožnosti, kada je u pitanju Staničenje, i dalje selo snabdevati cisternom kako bi ponovili ispitivanja“, rekao je Vasić.

Što se tiče situacije na mestu iskliznuća voza i curenja amonijaka, Vasić ističe da se očekuje da u narednih nekoliko dana budu uklonjene cisterne koje nisu ispale iz šina, a potom će uslediti sanacija cisterni koje su prevrnute.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na snimku, koji su članovi Štaba gledali na ovom sastanku, Vasić je naveo da se vidi iz koje cisterne curi amonijak, curi u malim količinama.

„Uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine obezbeđena su dva merna instrumenta za koncentraciju amonijaka u vazduhu, jedan će biti postavljen u industrijskoj zoni, a drugi na lokaciji Sopotski han“, rekao je gradonačelnik Vasić. Ovi merni instrumenti će početi sa radom u toku popodneva.

Sve naredbe Gradskog štaba za vanredne situacije ostaju i dalje na snazi, škole i vrtići neće raditi ni sutra i preporuka je radnim organizacija da ne organizuju rad. U Pirot sutra dolazi ministarka zaštite životne sredine, sa kojom će članovi Štaba takođe održati sastanak i na osnovu rezultata merenja sa terena i analiza doneti nove odluke i preporuke.

Pročitajte još:

Na pitanja novinara da li se do ovog trenutka nešto promenilo, s obzirom da je danas rečeno da u gradu nije zabeležen amonijak u vazduhu, gradonačelnik je istakao da misli da je i dalje tako i dodao da je, na osnovu razgovora sa ljudima iz struke, najveća opasnost prošla, a dalji razvoj situacije zavisi od različitih uslova.

Ovom priliko rečeno je da iz Opšte bolnice Pirot imaju podatke da se danas nisu javljali novi slučajevi trovanja, a svi koji su juče zbrinuti su van životne opasnosti.

BONUS VIDEO: Gradonačelnik Pirota: Vanredna situacija, do grada samo alternativnim pravcima 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar