Foto: M.S./Danas

Osnovna škola “Đura Jakšič” u Zaječaru od početka grejne sezone ima problem sa grejanjem. Sada su zbog toga od ponedeljka časovi skraćeni na 30 minuta. Direktor škole kaže da je problem nastao zbog uglja koji nema odgovarajuću jačinu da se zagreje ceo objekat.

Direktor OŠ “Đura Jakšić” u Zaječaru Saša Vojinović kaže za Danas da je problem sa grejanjem počeo kada je startovala grejna sezona.

“Mi smo dobili informaciju iz lokalne samouprave da je stigla preporuka da škole ne koriste uvozne ugljeve i da se oslonimo na naše domaće energente”, kaže Vojinović.

Prema njegovim rečima, saopšteno im je da “preskoče” one koji se bave prodajom uglja, već da se direktno dogovore sa rudnikom.

“Od septembra sam lično prikupljao podatke koji su bili potrebni lokalnoj samoupravi – koju vrstu grejanja škola koristi, da li je to drvo dobro i koja je vrsta uglja se koristi, kao i kakve kotlove imamo. Priča je bila zamišljena da se pomogne školama, i da imamo grejanje, ali i da se energenti skladište, da ako bude nestašice, imamo u rezervi”, objašnjava Saša Vojinović.

On kaže da je njegova škola bila upućena na rudnik Lubnica, koji im je najbliži, ali je tu, kako on tvrdi, nastao problem.

“Zbog specifičnosti našeg kotla, mi koristimo ugalj grah koji je jako sitan, a lokalna samouprava nas je uputila da napravimo ugovor sa Resavicom. Prva tura nam je poslata u decembru i ugalj je bio jako loš, izgledao je kao blato”, objašnjava problem Vojinović.

Foto: M.S./Danas

On kaže da su im ljudi iz rudnika Lubnica pomogli i poslali svoj ugalj, ali je problem što je njihov ugalj lignit, a njima je potreban mrki, to jest kaloričniji ugalj.

“Ne kažem da je loš ugalj, pošto njega koristi i naše istureno odeljenje u Lubnici, ali je drugačiji kotao kod njih, a nama je površina škole 4.500 kvadrata, i to je slab ugalj za tu površinu”, ističe on.

Prema njegovim rečima, drugi problem sa ugljem iz Lubnice je to što je stizao direkto sa separacije i bio je mokar, pa je trebalo da se suši.

“Da je stigao u letnjem periodu, verovatno bi sada drugačije bilo. Probali smo da ga koristimo, ali on je jednostavno slab, a uz to je i mokar”, dodaje Vojinović i kaže da “ne mogu sada da sprovedu javnu nabavku, pošto je bila preporuka da se sami snađu”.

On kaže, i da sada sprovedu nabavku uglja koji je njima potreban, cene su izuzetno visoke, i zbog toga je lokalna samouprava preuzela da ona radi sve.

“Kaloričnog uglja nije bilo pošto rudnik “Soko” nije radio i mi smo sada ostali sa ovim ugljem koji ne možemo da koristimo. Zbog toga od ponedeljka nastava je skraćena na 30 minuta, ali to nije rešenje”, navodi on.

Direktor OŠ “Đura Jakšić” ističe da im je Ministarstvo odobrilo skraćenje, ali da ne znam do kada će tako biti.

“Da bi se nastava održavala u propisanim uslovima potrebna je temperature od 20 stepeni, a kod nas temperature je 14 kada je toplije, a sada je 11. Mi smo između čekića i nakovnja. Ne možemo da zaustavimo nastavu, a ugalj ne možemo da nabavimo”, zabrinuto kaže Vojinović.

On misli da je razlog ovakve situacije zakasnela nabavka energenata.

“Opet kažem trebalo je da se krene sa tim u junu ili julu. Druga greška je vrsta uglja koja je nabavljena, bar za našu školu. Tražio sam od lokalne samouprave da nam dozvoli javnu nabavku, ali oni nam nisu dopustili pošto je cena visoka. Mi uglja imamo, kotlovi su ispravni, ali jednostavno to nije ugalj koji mi koristimo”, kaže direktor.

U nameri da proverimo tvrdnje direktora OŠ “Đura Jakšić”, Danas je poslao pitanja Ivanu Živkoviću, načelniku odeljenja za objedinjene javne nabavke i lokalni ekonomski razvoj, ali do objavljivanja ovog teksta odgovore nismo dobili.

BONUS VIDEO: 30.000 domaćinstava u Srbiji nema adekvatno grejanje: Čak 20 posto domaćinstava nema nikakvu izolaciju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar