Škola u Gradcu Foto:N1

Umesto da ove godine osnovna škola „Josif Pančić“ u Gradcu, nedaleko od istoimenog manastira, proslavi čak 125 godina postojanja, škola je doživela da za samo godinu dana postane ruina. Za objekat bez krova, podova, prozora i zarastao travom, danas niko ne bi ni pomislio da su u njemu od 1896. godine u kontinutetu prošle generacije učenika. Posle samo tri meseca renoviranja, građevinska inspekcija je zabranila radove, jer nije postojala dozvola. Od tada, deca moraju da putuju 15 kilometara do druge škole.

Na kraju prošle školske godine, odlučeno je da se u Gradcu osnuje škola u prirodi. Tako je sredinom juna počelo renoviranje postojeće škole. Prvo rušenjem krova, a potom i zidova, navodno uz podršku opštine Raška i ministarstva prosvete. Radilo se tri meseca. Podignut je jedan sprat. I u trenutku kada se postavljao krov, građevinska inspekcija je sve zaustavila, piše N1. 

„Investitoru radova se bez odlaganja naređuje zatvaranje gradilšta, na kome se izvode radovi na dogradnji sprata na celoj površini osnovne škole. Radovi se izvode na prostoru koji je Uredbom o zaštiti Parka prirode Golija, svrstan u Prvu kategoriju zaštite kao kulturno dobro od izuzetnog značaja“, navodi se u obrazloženju inspekcije.

Danilo Radivojević, predsednik Mesne zajednice Gradac, kaže za N1 da je od rukovodstva opštine Raška pokušao da dobije odgovore na pitanja šta se dogodilo. Ali, dobio je uveravanja da će sve biti u redu, jer navodno nedostaje samo jedan papir. Meštani su pokušali i da spreče da se materijal odnese.

Škola u Gradcu Foto:N1

„Predsednik opštine mi je rekao da se ja ne brinem, jer ima ko da misli o tome. Na moje pitanje kako da smirim ljute meštane, rekao mi je da im kažem da se raziđu i da će sve biti u redu. I od tada, ništa. Da nisam zimus dolazio i zatvarao ventile, sve bi bilo u vodi. A malter je svuda skinut. Škola je sigurno propala“, priča Radivojević.

Od tada, zidove, prazne prostorije, a verovatno i uložene pare, sada peru kiše i snegovi. Zanimljivo je da škola u Gradcu uopšte nije bila uknjižena u evidenciju Službe za katastar nepokretnosti. Postavlja se pitanje zašto se krenulo sa radovima, pre nego što se ozakonio objekat, odnosno pre nego što se zatražilo izdavanje građevinske dozvole za nadogradnju.

Škola u Gradcu Foto:N1

„Od škole su napravili ruglo. Od samodoprinosa i narodne bede. Dane su meštani proveli na gradnji škole. Vukli kamen i cigle. Pravili građu. I šta smo sada doživeli. Gradac kao da ne pripada opštini Raška“, kaže meštanin Milivoje Živković.

Iz opštine Raška kažu za N1 da su preduzeli sve radnje neophodne za nastavak projekta „Program modernizacije škola“. Kažu da je ostao poslednji korak u postupku ozakonjenja, a to je dobijanje saglasnosti od nadležnog organa za poslove zaštite od požara. Nakon donošenja rešenja o ozakonjenju i uknjiženja objekta, iz opštinske uprave Raška kažu da će se pristupiti predaji dokumentacije za građevinsku dozvolu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare