Foto: TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ / an

U okviru nastave na daljinu, do 1. aprila snimlljena su 454 časa za osnovno obrazovanje i vaspitanje, dok je za gimnazije i srednje stručne škole snimljeno ukupno 426 časova, saopštilo je Ministarstvo prosvete Srbije.

Podseća se da se od ponedeljka 30. marta svakog radnog dana od 7.30 do 8.00 na Drugom kanalu Radio Televizije Srbije emituje program namenjen predškolskom uzrastu, u okviru koga se prikazuje serijal „Na slovo, na slovo“, kao i serije „Ovako vas vidimo“ i „Plava ptica“.

Biće emitovano i više od 30 video materijala koje je resorno Ministarstvo izradilo u saradnji s partnerima u okviru projekata „Vrtići bez granica“, a u okviru novog Programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja „Godine uzleta“.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Kada je reč o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, emitovanje časova počelo je 17. marta u 8.00 na kanalu RTS 3, sa po dva časa za učenike od I do VII razreda i tri časa za učenike VIII razreda. Od 23. marta za prvi ciklus (I-IV razred) broj časova povećan je na tri, a počelo je emitovanje na RTS 2. Za učenike od V do VII razreda na kanalu RTS 3 emitovano je po tri časa, a za učenike VIII razreda po četiri časa.

Osim toga, snimljene su i emitovane 42 kraće video poruke, među kojima su poruke psihologa učenicima i roditeljima, vežbe za nastavu fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, kao i filmovi kreativnih kolaža za aktivnosti kod kuće za prvi ciklus obrazovanja i vaspitanja.

Za gimnazije i srednje stručne škole ukupno je snimljeno 426 časova, od kojih je do sada emitovano 140 . Za dualno obrazovanje je ukupno snimljen 121 čas.

Muzičke škole „Lisinski“, „Stanković“ i „Ðorđević“ snimile su 20 klipova s nastavnim jedinicama teorijskih predmeta, a obrazovni sadržaji su objavljeni na Youtubu i na sajtovima škola.

U saradnji s nacionalnim savetima nacionalnih manjina, nacionalnim i lokalnim/manjinskim medijima snimljeni su časovi na osam jezika nacionalnih manjina, na kojima se celokupna nastava izvodi.

Do 1. aprila snimleno je ukupno 599 priloga na osam jezika, koji prate odgovarajuće nastavne jedinice osnovne i srednje škole, i to: na mađarskom 157, na albanskom 139, bosanskom 155, bugarskom 5 (oni prate časove koji su emitovani u zemlji matici, a odgovaraju planu i programu nastave i učenja u Srbiji), hrvatskom 46, rumunskom 32, rusinskom