„Skandalozno prikazivanje snimka maloletnog dečaka na Pinku“

Društvo 13. jul. 202013:5318 komentara
Podeli:
Višnja Aranđelović Foto: N1

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Višnja Aranđelović ocenila je da je skandalozno prikazivanje snimka na kojem policija ispituje 14-godišnjeg maloletnika, koji je učestvovao na demonstracijama u Beogradu.

Aranđelović je sigurna da je televizija Pink objavljivanjem snimka u emisiji Hit tvit prekršila Pravilnik o zaštiti maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga, iako ne zna šta će pravnici reći – da li u tome ima krivičnog dela.

Lice dečaka je zamagljeno, ali mi saznajemo njegovo ime, iz kog je naselja, čujemo njegov glas, vidimo njegovu konstituciju. Verujem da je ceo dečakov komšiluk bez dileme znao o kome se radi, ukazala je Aranđelović, objavilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Pravilnik jasno navodi da elektronski mediji ne smeju da objavljuju ništa što bi otkrilo identitet maloletnika, pa čak ni nadimak, istakla je Aranđelović, uz napomenu „bez razlike da li je reč o detetu koje je žrtva, svedok ili huligan“.

Aranđelović veruje će se to pitanje uskoro naći pred članovima Saveta REM, budući da je na osnovu njenog predloga već „zatraženo od službi da urade analizu slučaj“.

U emisiji na televiziji Pink, u kojoj je gostovao predsednik Srbije, prikazan je snimak na kojem se čuje ispitivanje deteta koje je policija privela zbog napada na Skupštinu Srbije, njegovo ime i mesto u kojem živi, pa i njegov glas.

Verica Bradić, voditeljka i jedna od autora emisije Hit tvit, za UNS ističe da ne vidi ništa sporno u prikazivanju tog snimka i da je on upravo pokazatelj ko učestvuje u demonstracijama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar