Foto: TANJUG/AP Photo/Darko Vojinovic

Srpski rečnik iz 2018. godine, koji je izdala "Matica srpska", koji se koristi na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, sadrži reči koje, između ostalog, opisuju "uloge" gej muškaraca u seksualnom odnosu.

Fotografije rečnika je na svom Tviteru objavio reditelj Stevan Filipović, koji se inače prošle godine autovao kao homoseksualac, te je rečnik nazvao „skandaloznim“ zbog načina na koji se gej muškarcima u rečniku dodeljuje „uloga žene“ u kontekstu seksualnog odnosa.

PROČITAJTE JOŠ

„Skandal je da se na Filološkom studentima daje Rečnik, iz 2018., gde su reči ‘aktivan’ i ‘pasivan’ u kontekstu gej odnosa definisane kao ‘onaj ko ima ulogu žene’ i ‘onaj ko ima ulogu muškarca’. Kakva bre ‘uloga’? Kakva ‘žena’ u odnosu dva muškarca? Majmuni vređaju i žene i gejeve“, napisao je on na Tviteru.

Na stranama rečnika piše da reč „aktivac“ znači „homoseksualac koji u polnom odnosu ima ulogu muškarca“. S druge strane, piše da reč „pasivac“ znači „homoseksualac koji u polnom odnosu s drugim homoseksualcem ima ulogu žene“.

Filipović je kasnije objavio još jedan tvit kojim se nadovezao na problematiku korišćenja ovakvih termina.

„Šta je ‘uloga’ žene? ‘Uloga’ u čemu? U domaćinstvu, u seksu? Sam pojam je patrijarhalni koncept, koji je počeo da se redefiniše i dezintegriše još u 19. veku, ako pričamo o evro-centričnoj modernoj istoriji“, dodao je on.

BONUS VIDEO: Simić: LGBT i dalje tabu u Srbiji, mora se biti hrabar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar