Foto: N1

U prethodna 24 sata iz Kliničkog centra Niš i privremenih bolnica na teritoriji grada otpušten je 141 izlečeni pacijent, saopštio je danas Gradski štab za vanredne situacije Grada Niša koji je na današnjoj sednici kostatovao da je epidemiološka situacija na teritoriji Grada Niša povoljnija.

Rezulati pacijenta koji su otpušteni iz bolnica bili su negativni na prisustvo infekcije virusom Covid 19.

Navodi da će svi izlečeni pacijenti koji su pušteni kući, prema uputstvima republičkog Kriznog štaba, narednih 14 dana biti u obaveznoj kućnoj izolaciji, a nakon toga kontrolno testirani.

Štab, kojim predsedava gradonačelnik Niša Darko Bulatović, ocenio je da medicinske zaštitne opreme kao i dezinfecionih sredstava neophodnih medicinskim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite na teritoriji Grada Niša ima u dovoljnim količinama.

Pročitajte još:

Kako kažu u Štabu, obezbeđene su rezerve za nesmetan rad medicinskog i nemedicinskog osoblja i u narednom periodu. Ispred ulaza u privremenu kovid bolnicu u Hali Čair instaliran je i tunel za dezinfekciju medicinskog osoblja.

Takođe, izdat je nalog JKP Medijana da nastavi sa stalnom dezinfekcijom otvorenih i zatvorenih prostora u gradu, a JKP Naišus da, na 25 lokacija u Nišu, postavi punktove sa cisternama sa dezinfekcionim sredstvom namenjene održavanju pojačane higijene u stambenim zajednicama kao i građanima u individualnim stambenim objektima.

Na sednici je odlučeno i da Grad Niš, iz budžetskih sredstava i u najkraćem roku, izvrši nabavku jednog vozila za porebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Niš.

Saopšteno je i da su u funkciji i kol centri Grada Niša za dobijanje informacija o pacijentima smeštenim u privremenim kovid bolnicima na teritoriji grada, kao i kol centar Kliničkog centra Niš u kome, putem telefona i elektronske pošte, građani mogu dobiti sve informacije o stanju pacijenata hospitalizovanim na klinikama u ovoj medicinskoj ustanovi. U funkciji su i posebna telefonska psihološka savetovališta za građane u kojima savete građanima daju lekari Klinike za psihijatriju i Centra za zaštitu mentalnog zdravlja KC Niš.

Kako je rečeno na sednici Štaba, od utorka će takav kol centar početi da radi i u Specijalnoj bolnici Gornja Toponica.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar