Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Širom zemlje pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva proslavljaju Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih verskih praznika u okviru kojeg plivaju za Časni krst.

Ovo je stari običaj da se u reku ili jezero baci krst, a mladići i devojke se takmiče ko će doplivati prvi i uhvatiti ga.

Prema pravilu, treba da se pliva 33 metra, što simbolizuje broj godina koliko je imao Isus Hrist kada je razapet na krst.

Do Časnog krsta na Adi Ciganliji najbrže doplivao Nikola Trajković

Manifestaciju, koja se održava 26. put zaredom, organizuju Gradska opština Čukarica, Hram Svetog Đorđa na Banovom brdu, Sportska organizacija Čukarica, Vojska Srbije, Žandarmerija, SVIBOR i JP „Ada Ciganlija“.

PROČITAJTE JOŠ

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Bogojavljenje, spomen na događaj kada je Sveti Jovan krstio Isusa Hrista u reci Jordanu i objavljivanje Bogočoveka.

Posle krštenja, prema predanju, sveti Jovan je video kako se nebo otvara i Duh sveti, kao golub, silazi na Isusa.

Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju.

Takođe, prvi put ostvareno je Sveto Trojstvo – u Božjem glasu sa neba koji reče: „Ovo je Sin moj“, krštenju Sina Božijeg u reci i Svetom duhu koji je u obliku goluba sleteo na Hrista.

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

U Užicu za Časni krst plivalo rekordnih 110 učesnika, pobednik student Vasilije Janić

Dvadesetrogodišnji student Vasilije Janić prvi je danas doplivao do Časnog krsta, za koji je ove godine, na Bogojavljenje, na Đetinji u Užicu plivalo rekordnih 110 učesnika.

„Jako je lep osećaj, prvi put sam učestvovao 2017. godine. Smatram da je ovo jedna od naših, iz duhovnog aspekta gledano obaveza da ispoštujemo, da saosećamo sa Isusom Hristom“, rekao je Janić.

U Bogojavljenskom plivanju učestvovalo je i 15 užičkih policajaca.

„Ovo je moje sedmo ili osmo učestvovanje, a prvi put da smo se okupili nas 15 kolega iz Policijske uprave Užice, kolege iz saobraćajne i granične policije, svi smo došli zajedno da podržimo naše građane i da pokažemo da je policija uvek tu sa našim ljudima“, rekao je pripadnik PU Užice Rade Vasović.

Svi učesnici ovogodišnje, 14. manifestacije dobili su ikonu, a pobedniku je pripao i zlatnik.

„Ovde nas je okupio veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, ali i tradicija koju negujemo već 14 godina sa željom da ostanemo ujedinjeni u veri. Svi ste pobednici i svima želim blagostanje, dobro zdravlje i sreću. Sigurna sam da nas vera i uspeh u narednom periodu čekaju zahvaljujući tome što ćemo ostati na pravom putu, putu vere i hrabrosti“, poručila je učesnicima gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Osamnaestogodišnjak prvi doplivao do Časnog krsta u Čačku

Osamnaestogodišnji Jovan Kecović je prvi, od 186 plivača, stigao do ledenog krsnog odličja u Zapadnoj Moravi, u Čačku.

Foto: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

„Ovo mi je drugi put da plivam za Časni krst, puno mi je srce što sam sada doplivao prvi. Velika je čast i ovo mi puno znači. Na ovaj način želim da dam svoj doprinos u očuvanju srpske tradicije i običaja. Nije bilo mnogo hladno“, rekao je Jovan.

Ove godine prijavilo se skoro 200 takmičara, a da zaplivaju hladnom Moravom nisu se uplašile ni devojke, a njih osam je rame uz rame sa momcima uskočilo u vodu.

„Uspeli smo, zahvaljujući našim kulturnim delatnicima da ovu manifestaciju zaštitimo kao kulturnu baštinu koja je vaoma značajna za sve nas. Naravno 20 godina zaredom, posle skoro 70 godina pauze. Naša Morava je ovoga puta reka Jordan, duhovo izvorište za sve Čačane i sve verujuće ljude“, rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović koji je čestitao Jovanu i osam odvažnim devojkama koje su danas plivale za Časni krst.

Foto: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

Etnolog Snežana Ašanina iz Narodnog muzeja u Čačku rekla je da pre 20 godina, kada je obnovljena ova manifestacija u Čačku, bila su dva plivača, a danas ih je skoro 190.

„Naši sugrađani se veoma rado odazivaju, jer ovo je veoma velika i značajna tradicija za nas. Narodni muzej u Čačku je bio predlagač upisa ovog elementa na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije“, rekla je Ašanin.

U čačanskom Domu kulture će biti održana Bogojavljenska akademija na kojoj će pobednik, ali i ostali učesnici dobiti zaslužena priznanja.

Bogoljavljenski krst u Kragujevcu osvojio student Lazar Maksimović

Pobednik versko-sportske manifestacije „Plivanje za Krst časni“ na jezeru u Šumaricama je dvadesetdvogodišnji student prava Lazar Maksimović iz Kragujevca.

Maksimović je nosilac ovogodišnje viteške titule „Bogojavljenski krst“, a bio je pobednik i 2019. godine, kada je bio najmladji učesnik.

Za ovogodišnje plivanje za „Časni krst“ se prijavilo 111 kandidata, a danas su se nadmetala 92, među kojima sedam žena i deset maloletnika.

Plivali su simblična 33 metra do „Bogojavljenskog krsta“ u jezeru u kojem je temperature vode bila oko četiri stepena.

Od prošle godine je uvedena mogućnost da u plivanju učestvuju svi prijavljeni kandidati koji su dobili blagoslov parohijskog sveštenika i saglasnost lekara.

Plivalo se i kod Kalemegdana

U crkvi Ružica na Kalemegdanu, u Beogradu, održana je sveta liturgija povodom obeležavanja hrišćanskog praznika Krstovana, nakon čega je osvećena voda.Nakon liturgije u crkvi Ružica, planirano je da litija krene prema mestu plivanja podno Beogradske tvrđave.

Plivanje za Časni krst organizuju Kraljevski Red Vitezova, sa podrškom Skupštine Grada, Gradske opštine Stari Grad, Javnog preduzeća Beogradska tvrđava, MUP-a, Žandarmerije, SAJ-a, a pod pokroviteljstvom Linde Karađorđević.

Do Časnog krsta u Nišu prvi doplivao IT inženjer Strahinja Stanković

U plivačkoj trci koja se na Bogojavljenje tradicionalno organizuje u niškom „Čairu“ prvi je danas do Časnog krsta doplivao IT inženjer Strahinja Stanković (29).

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

On je kazao da se plivanjem bavi 20 godina i da se prvi put ove godine prijavio za trku za „Časni krst“.

„Nisam želeo da se prijavljujem iz pogrešnih razloga, već kada osetim potrebu. Novčani deo nagrade doniraću u humanitarne svrhe, za Fondaciju ‘Jezgro’ koja pomaže porodicama u Srbiji. Zato sam se i najviše prijavio za trku“, rekao je Stanković.

Strahinja Stanković Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

U bazenu Sportskog centra „Čair“ danas se za Časni krst nadmetalo 19 učesnika, među njima i četiri devojke Mina Đorđević, Violeta Đorić, Ema Nikolić i Jadranka Tasić.

Osamnaestogodišnjaci Mina Đorđević i Marko Todorović bili su najmlađi učesnici trke.

Mina Đorđević, učenica Umetničke škole u Nišu, kazala je da je i prošle godine želela da pliva na Bogojavljenje, ali da nije mogla da se prijavi jer je bila maloletna.

„Godinu dana imam tu želju i sada se ostvarila. Veoma sam ponosna što sam učestvovala, to mi je bilo najbitnije, ali sam zadovoljna i kako sam plivala“, rekla je Đorđević.

Opština Medijana plivanje za „Časni krst“ organizuje ;u saradnji sa Eparhijom niškom, Sportskim centrom „Čair“, Ronilačkim klubom „Naisusb“, Udruženjem golubara „Car Кonstantin“, Policijskom upravom u Nišu i odredom Žandarmerije.

Ta ovogodišnja trka je bila 18. koju je organizovala najveća niška opština.

Marija (20) drugu godinu zaredom prva u Novom Sadu

Novosađani su za Časni krst plivali i Sremskoj kamenici, prenosi 021.

Prva je do krsta doplivala dvedesetogodišnjakinja Marija Stanić, i to drugu godinu zaredom.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Inače, za krst je pilvao i Đorđe Žikić, koji ima 80 godina ovo mu je 33. put da pliva na Bogojavljenje.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Plivanje za Časni krst i u Republici Srpskoj

Širom Republike Srpske danas se povodom Bogojavljenja plivalo za „časni krst“, kojem su prethodile svete liturgije i litije do reka.

U Vrbasu je ove godine za „časni krst“ plivalo 33 učesnika, među kojima je bio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Za „časni krst“ najviše učesnika je plivalo u Sani u Prijedoru, njih čak šezdeset.

BONUS VIDEO Plivanje za časni krst na Sava Promenadi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare