Siniša Mali Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da delegacija Srbije putuje u Pariz naredne sedmice kako bi se dodatno precizirala struktura finansiranja beogradskog metroa u iznosu od oko 454 miliona evra i najavio da će građani će 2028. će imati priliku da se voze metroom, saopštilo je Ministarstvo finansija posle gostovanja Malog na TV Prva.

„Potpisali smo sporazum sa francuskim kompanijama o izgradnji metroa. Idemo sada tamo da utanačimo detalje, dogovorimo strukturu finansiranja u vrednosti od 454 miliona evra, koliko košta deo koji mi finansiramo zajedno sa njima. Ostvarićemo višedecnijski san i u potpunosti pratimo dogovorenu dinamiku. Građani će za nekoliko godina imati priliku da vide kako se radovi odvijaju i 2028. će imati priliku da se voze metroom“, rekao je Mali.

On je najavio da će, posle prezentacije vagonskih kompozicije koje su u ponudi za izbor biti organizovano izjašnjavanje građana koji će „bitiu prilici da glasaju koji će model izabrati“.

„To će biti najmoderniji automotizavani metro“, naveo je Mali.

On je, povodom najavljenih mera državne podrške privredi, rekao da je iznos od 235 milijardi dinara „usmerena privredi i građanima kako bi se na pravi način odgovorilo ekonomskim izazovima nastalim usled pandemije, dostigao rast BDP od šest odsto i održao stepen zaposlenosti“.

„Država kroz svoju odgovornu politiku preuzima najveći teret krize. Ovu pomoć budžet može da izdrži, mi imamo novca, nama su zdrave javne finansije i hoćemo da deo tog novca vratimo građanima Srbije. Hoćemo da podržimo građane Srbije, uz zadržavanje makroekonomske stabilnosti“, rekao Mali.

On je, posećajući na najavljeni pomoć od dva puta po 30 evra tokom ove godine, u maju i novembru, kao i pomoć od 50 evra penzionerima u septembru, rekao da penzioneri neće biti u obavezi da se prijavljuju jer postoji „uvežbani sistem preko PIO fonda, dok će građani biti u obavezi da se prijave samo jednom, i to aprilu“.

Ministar finansija je rekao da za one koji primaju socijalnu pomoć, a njih je oko 150.000, neće biti obavezno prijavljivanje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare