Ilustracija Foto: Shutterstock

"Trenutno obrađujemo zahteve koji su podneti 2017", to je odgovor koji je šokirao Sinišu R. sa Zvezdare kada je pokušao da se u katastru upiše kao vlasnik kuće koju je nasledio od dede.

„Dobio sam kao nasledstvo od dede kuću na Zvezdari, i hteo sam da promenim vlasništvo u katastru, da upišem sebe. Zaposleni su stvarno ljubazni, sa te strane nije bilo nikakvih problema“, kaže Siniša.

Međutim, kada su mu rekli koliko će morati da čeka da bi se upisao kao vlasnik kuće, nije mogao da veruje.

„Rekli su mi da trenutno obrađuju zahteve koji su podneti 2017. godine. Prvo mi je palo na pamet da je sada 2023. i da ću čekati 10 godina. Rekli su mi da ne mogu da mi kažu ni približno kada ću stići na red, jer su zatrpani starim zahtevima“, kaže Siniša.

PROČITAJTE JOŠ

Redakcije „Nove“ upitala je Republičkom geodetskom zavodu pitanja, kako bismo saznali da li je Siniša jedini koji je primoran da ovoliko dugo čeka, te koliko će vremena proći od predaje zahteva do konačnog upisa u katastar, ali do zaključenja teksta odgovore nismo dobili.

Najvažnija, a najslabija karika 

Porodica Pavlović je pre 10 godina kupila stan, a sada im izvršitelji prete iseljenjem, jer je investitor isti stan prodao drugom čoveku.

Foto: Privatna arhiva

Da bi se vlasnici stanova osigurali od ovakvog scenarija, katastar je neizbežna, a ujedno i, sudeći po brzini kojom rade, naslabija karika.

Uvidom u eKatastar, svako može da proveri ko je vlasnik određene nekretnine. Sve što treba da zna je broj parcele ili adresa, uz opštinu na kojoj se nekretnina nalazi.

Isto tako, putem platforme eŠalter, moguć je i pnlajn upis.

Kako izgleda postupak upisa?

U zavisnosti od teritorije na kojoj se nalazi nekretnina, u onlajn adresaru javnih beležnika potrebno je pronaći mesno nadležnog notara i zakazati termin.

Ako za određenu teritoriju notar nije imenovan, overu obavlja mesno nadležni osnovni sud.

Naravno, pre samog upisa u katastar, potrebno je pripremiti neophodnu dokumentaciju. To su lični dokument kupca, prodavca i ostalih učesnika u kupoprodaji, nacrt ugovora o prometu nepokretnosti, popunjeni obrasci poreskih prijava za porez na imovinu i porez na prenos apsolutnih prava, isprave koje dokazuju pravni kontinuitet vlasništva nad nekretninom što su raniji ugovori o prodaji, rešenja o nasleđivanju i slično.

Foto:Shutterstock

Takođe, ponekad je potrebno priložiti i dodatnu dokumentaciju, ali je najbolje da se kupac stana konsultuje sa javnim beležnikom. Preporučeno je da se dokumentacija notaru dostavi elektronski, zbog ubrzanja postupka.

Notar će overiti kupoprodajni ugovor, proveriti da li je nekretnina već prodavana, a takođe izvršiti upis u katastar.

Inače, overi ugovora moraju da pristustvuju obe strane – i kupac i prodavac, ili njihovi punomoćnici. Takođe, ako je kupac u braku, potrebno je prisustvo ili saglasnost supružnika.

Ugovor potpisivanje Foto:Shutterstock

Potom kupac odlazi u banku radi isplate kupoprodajne cene, nakon čega je prodavac siguran da je primio novac. Nakon toga, prodavac ponovo odlazi kod notara, koji overava saglasnost da se kupac upiše u katastar kao vlasnik nekretnine.

Koliko to košta?

Taksa za zahtev za upis prava svojine iznosi 330 dinara. Druga taksa je za promenu imaoca prava na nepokretnosti I ona košta 5.400 po jednoj ispravi. Ona se plaća samo ako se zahtev podnosi na osnovu kupoprodajnog ugovora.

Za svaku sledeću ispravu, plaća se još po 1.620 dinara.

BONUS VIDEO Greške koje pravimo pri kupovini stana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar