Foto: N1

Zbog smanjenog obima proizvodnje i teške materijalne situacije valjevski "Krušik" nije u mogućnosti da sve svoje obaveze servisira prema dobavljačima i fondovima. Tim povodom, četiri sindikata "Krušika" održala su ispred glavne kapije fabrike konferenciju za novinare.

„Glavno i osnovno pitanje zbog koga smo mi vas danas ovde pozvali je pitanje zdravstvenog osiguranja zaposlenih u ‘Krušiku’. Od aprila meseca radnici ‘Krušika’ nemaju overene zdravstvene knjižice, samim tim ne mogu da se leče. U ovoj teškoj situaciji epidemijskoj mislimo da je neljudski i nehumano da radnici naše fabrike i članovi njihovih porodica nisu u mogućnosti da se adekvatno leče“, predočio je novinarima N1 Branko Petrović, predsednik Samostalnog sindikata „Krušik“.

On je rekao da, prema njihovim saznanjima, „Krušik“ duguje Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja oko 170 miliona dinara.

„S obzirom na to da je država većinski vlasnik ‘Krušika’ mi smo se obraćali resornim ministarstvima, premijerki Ani Brnabić, predsedniku Aleksandru Vučiću sa apelom za pomoć i da se ovaj problem definitivno reši. Evo do današnjeg dana mi nismo uspeli da overimo zdravstvene knjižice. Overavaju se samo zdravstvene knjižice za hitne slučajeve i dosad je overeno 370 knjižica i to na rok od 15 do mesec dana“, rekao je novinarima Petrović.

On je ukazao i na činjenicu da se selektivno uplaćuju i obaveze prema Fondu penzionog i invalidskog osiguranja (PIO), tako da postoje praznine u radnom stažu radnika.

„U prošloj godini je uplaćeno četiri meseca, a u ovoj godini svega dva meseca“, naglasio je Branko Petrović i dodao da je to još jedno pitanje koje muči sve zaposlene u „Krušiku“. Kako je rečeno, oko ovih pitanja složila su se sva četiri reprezentativna Sindikata Krušika, Samostalnog sindikata Krušika, Nezavisnost, sindikat Sloga i Asocijacija slobodnih sindikata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar