Predstavnici radnika Fijata nakon sastanka sa predsednikom Srbije Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pregovarački tim, koji čine predstavnici sindikata i radnika Fijata, održaće još jedan sastanak u Beogradu da bi se razjasnila tehnička pitanja oko realizacije dogovora postignutog u subotu na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako je agenciji Beta rečeno u pregovaračkom timu, sastanak sa stručnjacima bi trebalo da se održi u ponedeljak ili u utorak.

Predsednik sindikata „Nezavisnost“ u FCA Zoran Stanić izjavio je za agenciju Beta da će na tom sastanku biti dogovoreni detalji u vezi sa prijavljivanjem radnika za odlazak iz fabrike uz otpremnine.

On je rekao da je posle sastanka u subotu sa predsednikom Srbije ostalo da se precizira na koji način će se radnici prijavljivati za otpremnine.

Prema rečima Stanića, bilo je predloga da prijavljivanje „odrade“ sindikati.

„Mi smo predložili da bude određen jedan dan kada će radnici otići u fabriku da se prijave za ponuđene opcije. Bilo je predloga i da se to odradi preko opštine“, rekao je Stanić.

Prema rečima predstavnika Samostalnog sindikata fabrike „Fijat plastik“ Zorana Miljkovića, prijavljivanje za otpremnine nije ni potrebno budući da se one mogu isplaćivati automatski svima koji se ne opredele za odlazak na rad u Slovačku ili za zapošljavanje u drugim firmama u Kragujevcu i okolini.

On je potvrdio da će se svi tehnički detalji dogovoriti na predstojećem sastanku u Beogradu sa pravnicima državnih organa.

Miljković je dodao da će tom prilikom biti precizirani i svi detalji u vezi sa zaštićenim kategorijama radnika koji će biti izuzeti iz socijalnog programa.

Na sastanku pregovaračkog tima sa predsednikom Srbije u subotu, dogovoreno je da radnicima koji se odluče da odu iz fabrike bude isplaćena otpremnina od 790 evra po godini staža uz naknadu na „birou“ u neto iznosu od oko 17.000 dinara mesečno.

Ova naknada na NSZ će biti isplaćivana šest meseci za radnike koji imaju između pet i 15 godina radnog staža, odnosno devet meseci za radnike koji imaju više od 15 godina radnog staža.

Dogovoreno je i da za 230 Zastavinih radnika koji su rad nastavili u Fijatu otpremnina bude 500 evra po godini staža u Zastavi, a 790 evra po godini za staž u Fijatu.

Bonus video: Predsednik rešio Fijat,penzije… 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare