Foto: JKP Šumadija

Komunalne poslove u Kragujevcu na održavanju javne higijene u najvećem broju obavljaju radnici koje gradsko preduzeće ’’Šumadija’’ angažuje preko agencija za ustupanje radnika, a prema informacijama Saveza samostalnih sindikata u tom gradu, trenutno je oko 180 ljudi zaposleno na taj način. Savez sindikata od gradskih zvaničnika zahteva da se odmah prekine sa tom praksom i da se sa radnicima uspostavi radni odnos u preduzeću u kom su angažovani.

Zapošljavanje radnika preko agencije ’’štetno’’ je iz više uglova, a prvenstveno za radnike koji preko takvih posrednika obavljaju poslove, jer nemaju nikakvu sigurnost, a sa druge strane i za sve građane Kragujevca, pošto se iz gradskog budžeta isplaćaje provizija agencijama koje ustupaju te radnike, objašnjava u razgovoru za portal Nova.rs Jugoslav Ristić predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca.

On ističe da nije u pitanju angažovanje sezonskih radnika, već onih koji obavljaju stalne i kontinuirane komunalne poslove, te da prema saznanjima Sindikata postoji potreba za njihovim radom. Zbog toga
Savez sindikata zahteva da se sa tim radnicima uspostavi radni odnos.

„Ovde imamo apsurdnu situaciju, jer agencijski radnici imaju istu zaradu kao i stalno zaposleni u JKP ’Šumadija’, a onda još na te iste plate grad plaća dodatnu proviziju agenciji koja je ustupila radnike. Zbog toga treba sa ovakvom praksom prekinuti što pre i radnike za kojima postoji očigleda potreba zaposliti u preduzeću’’ kategoričan je Ristić.

On je pozvao donosioce ovih odluka da obaveste javnost , koliko građane Kragujevca košta iznajmljivanje radnika i šta je svrha takvih postupaka. Ristić je podsetio i da je iznajmlјivanje radnika u suprotnosti sa ustavnim načelom iz člana 1. Ustava Republike Srbije, kojim se Srbija definiše kao država socijalne pravde.

Jugoslav Ristić Foto: Privatna arhiva

„Iznajmljeni radnici imaju potpuno nehuman status. Oni na primer, ne mogu da podignu kredit u banci i tako reše neke krucijalne stvari koje su im potrebne, a bez posla mogu da ostanu svakog trenutka. Jednostavno, preduzeće može da kaže agenciji ’ovaj radnik mi ne odgovara, pošaljite mi umesto njega drugog’ . To je potpuna nesigurnost svakog pojedinca koji je angažovan na takav način’’ upozorio je Ristić. U Savezu Samostalnih sindikata Kragujevca podvlače da je posebno neprihvatlјivo da radnike iznajmlјuju državana preduzeća ili preduzeća koja su u vlasništvu Grada Kragujevca. Time se, kako ocenjuju, potvrđuje neopravdanost nedavnog velikog smanjenja broja radnika u komunalnim preduzećima, jer bez stotina dodatnih radnika, ova preduzeća nisu sposobna da obavljaju osnovne funkcije. JKP ’’Šumadija’’ raspisala javnu nabavku za radnike

Gradsko komunalno preduzeće ’’nabavlja’’ radnike putem javne nabavke, kao i svu ostalu ’’robu’’ koja je potrebna tom preduzeću. Prema javno dostupnim podacima na sajtu JKP ’’Šumadija’’ 25.avgusta raspisan je poziv za dostavljanje ponuda, a to komunalno preduzeće 15. oktobra donelo je odluku da posao šestomesečnog angažovanja radnika vredan 126,5 miliona dinara poveri Agenciji ’’Frigo Levač’’ iz Rekovca. U tom dokumentu je navedeno da će agenciji za ustupanje radnika, biti isplaćena provizija od 836.481 dinar.

Jugoslav Ristić, predsednik Saveza Samostalnih sindikata Kragujevca o ovakvom načinu zapošljavanja, ranije je rekao da je to ’’krađa tuđeg rada i da nema drugog naziva za to, jer agencija ništa ne stvara i ne proizvodi, već samo uzima deo rada koji neki radnik ostvari’’. Skupština Srbije usvojila je Zakon o agencijskom zapošljavanju u decembru 2019. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar