Foto: EPA-EFE/Massimo Percossi

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite i Udruženi sindikati Srbije "Sloga" pozvali su danas direktore zdravstvenih ustanova u Srbiji, koji su se oglušili o naredbu Ministarstva zdravlja od 26. marta, kojom se po hitnom postupku nalaže prijem u radni odnos na neodređeno vreme zdravstvenih radnika (doktora medicine i medicinskih sestara – tehničara), da to što pre isprave.

Sindikat „Sloga“ je saopštio da osuđuje samovolju pojedinih direktora zdravstvenih ustanova u Srbiji koji su se oglušili o naredbu Mininistarstva zdravlja, upozorivši da će u suprotnom biti odgovorni „za sve loše posledice po zdravstveni sistem“.

„Pozivamo Ministarstvo zdravlja da ih još jednom opomene, jer danas kada se svi u svetu bore da imaju što veći broj zdravstvenih radnika, bahati pojedinci svojom samovoljom ili vođeni ličnim interesom ne žele da rade u interesu čitave zajednice“, navedeno je u saopštenju.

Podseća se da je naredbom „jasno precizirano da se iz Plana mreže zdravstvenih ustanova prime u radni odnos na neodređeno vreme svi neophodni zdravstveni radnici, doktori medicine, medicinske sestre, tehničari“.

Iz sindikata „Sloga“ su naveli da, iako je jedan broj direktora zdravstvenih ustanova postupio u skladu sa ovom naredbom i primio u radni odnos zaposlene koji su neophodni kako bi se zdravstvena zaštita u vreme vanrednog stanja pružala na potrebnom nivou, i dalje nije jasno zbog čega neki direktori nisu, „iako se zna da u jednom broju tih zdravstvenih ustanova i dalje rade zdravstveni radnici na određeno vreme, kao i veliki broj volontera koji su se tu zatekli pre proglašenja pandemije“.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ i Sindikat zdravstva i socijalne zaštite još jednom su se zahvalili svim zdravstvenim radnicima i zaposlenima u zdravstvenom sistemu, kao i celokupnom nemedicinskom osoblju na velikoj požrtvovanosti u odbrani zdravlja svih građana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare