Foto: Shutterstock/bibiphoto

Radnici fabrike Zastava oružje koji rade u pogonima gde je nedovoljno grejanje danas su ponovo izloženi hladnoći, saopštio je Samostalni sindikat te fabrike. Kako tvrde, temperatura u tim pogonima se kreće oko 10 stepeni, dok je u magacinima i pogonima bez grejanja tek nekoliko stepeni iznad nule.

„U tim delovim procesa zaposlenima nije omogućeno da napuste radna mesta na šta imaju zakonsko pravo jer im je neposredno ugroženo zdravlje. Rukovodstvo fabrike drži radnike na tim radnim mestima što govori o nebrizi za zdravlje i izostanku potrebe da se spašavaju dobra veće vrednosti a to je zdravlje radnika. zaposleni sami uzimaju slobodne dane kako bi izbegli posledice hladnoće“, ističu iz sindikata u saopštenju.

Upozoravaju da nema zaštitne opreme u potrebnoj meri, jer nedostaju odgovarajući brojevi odela, cipela, prsluka.

„Zaštitne rukavice su juče nabavljene posle dužeg perioda. Nabavka zaštitne opreme ne može da bude kampanja već kontinuirano snabdevanje i zaštitna oprema mora da bude usaglašena sa odgovarajućim propisima“, dodaju u saopštenju.

Pročitajte još

Nadzorni odbor je usvojio Pravilnik o zaštitnoj opremi, a da je odbacio sve primedbe Sindikata koje su odnosile na kvalitet i trajanje istih. Aktom o proceni rizika radnih mesta nisu obuhvaćeni rizici mikroklimatskih uslova za zaposlene koje je poslodavac dužan da obezbedi i koji inače ne mogu biti ispod 15 stepeni.

„Rukovodstvo fabrike sa rukovodstvom Energetike nije uspelo da ispregovara visinu temperaturnih ulaza koji bi bili dovoljni da zagreju radni prostor. Energetika sada isporučuje 30 – 40% nižu temperaturu od potrebne u skladu sa spoljnom temperaturom i protokom koji je znatno niži od potrebnih u odnosu na ranije godine kada je takođe bilo problema ali značajno manjih u odnosu na postojeće“, ističe se.

Danonoćno grejanje ne daje razultate kako bi se teško stanje popravilo, osim kako bi se zaštitili grejni vodovi od pucanja.

Podsetili su da su radnici početkom decembra protestovali i zbog hladnih uslova rada, a Sindikat je nakon toga tražio sastanak sa generalnim direkotrom fabrike kako bi se upoznao sa zaključcima zbora koji su obuhvatali takođe i uslove rad – ali zbog navodne preuzauzetosti generalnog direktota do tog sastanka nije došlo i nije nas obavestio o naknadnom terminu.

Za sada nije bilo reakcije inspekcijskih organa ili od bilo kog organa Ministarstva odbrane koji stopostotno upravlja fabrikom.

BONUS VIDEO Protest kragujevačkih oružara: Poslovanje „Zastava oružja“ dovedeno u pitanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare