Vladimir Adžić Foto: Privatna arhiva

Sindikat obrazovanja Čačka (SOČ) je oštro osudio postupak direktorku Prehrambeno–ugostiteljske škole u Čačku, Dragicu Simović zbog otpuštanja višegodišnjih radnika početkom godine, izjavio je danas za Nova.rs predsednik SOČ-a, Vladimir Adžić, istakavši da je čudno je kako se ona prilikom davanja otkaza poziva na Zakon, ali kada ona treba da se povuče i ostane bez mandata procedure se zaobilaze.

Prema njegovim rečima, članovi SOČ- a znaju da je to u skladu sa Zakonom, ali je u pitanju koliko etično, posebno kada je reč o kolegama čije reference svedoče o kvalitetu njihovog rada.

„Ne možemo zanemariti ni činjenicu da je i država ulagala u njihov razvoj i napredovanje u struci tokom godina, polaganje licence i dodatno osposobljavanje za obavljanje posla na kojemu su bile radno angažovane, da se i u tome ogleda besmisao poteza direktora škole“, naveo je Adžić.

Ono što je za sada Sindikat obrazovanja Čačak mogao da uradi je da se obrati direktorima škola da u novonastaloj situaciji imaju razumevanje prema kolegama višegodišnjim radnicima, koje Zakon ne štititi, dodao je predsednik SOČ-a.

„Direktor OŠ ‘Tansako Rajić’ u kojoj sam i sam radno angažovan, primio je na 50 odsto radne norme pedagoga koji je sada ostao bez posla u gore pomenutoj školi. Radno angažovanje tih kolega koji su ostali bez egzistencije nam je prioritet, ali ne odustajemo ni od zahteva da se u postupku izbora direktora u toj školi postupi u skladu sa voljom većine zaposlenih.Čudno je kako se direktorka škole kada otpušta radnike poziva na Zakon, ali kada ona treba da se povuče i ostane bez mandata procedure se zaobilaze, kao da nikome drugome ta materijalna egzistencija i hrana na stolu nije potrebna“, naveo je Adžić.

Foto: Nebojša Jovanović

Sindikat obrazovanja Čačak osuđuje odluku Školskog odbora kojom nije ispoštovana volja većine kolektiva u postupku izbora direktora, ponovio je on podsetivši da su kolege u toj školi dale podršku kandidatu za direktora Jeleni Đurović većinom glasova na sednici Nastavničkog veća održanoj 30. avgusta 2021. godine.

„Već 31. avgusta data su rešenja o prestanku daljeg radnog angažovanja kolegama. Dakle kolege su godinama vredno radile u toj školi, bez ijednog prigovora na njihov rad i ugovor im je uredno obnaljan svake godine, sve do sada. Pa da li je to slučajnost ili nečija namera da tolikim brojem otpuštanja obeleži ovogodišnji izbor za direktora škole? Sindikat obrazovanja Čačak neće odustati od svojih načela, da se u postupku izbora direktora poštuje volja kolektiva škole, a očekujemo i da će Ministar prosvete doneti jedino ispravno rešenje o imenovanju direktora, odnosno da na mesto direktora škole bude postavljen kandidat kome je kolektiv dao podršku“, zaključio je naš sagovornik.

Podsetimo, petoro radnika PUŠ u Čačku, ostali su bez posla, dan nakon što su zaposleni dali podšku drugom kandidatu za direktora koji nije član SNS. Dok oni sumnjaju da se radi o osveti, direktorka ove „kuće znanja “ tvrdi da je u ovom postupku sve urađeno u skladu sa zakonom.

Kako Nova.rs nezvanično saznaje, Čačak bi u subotu trebalo da poseti delegacija Ministarstva prosvete, kome su se otpušteni radnici pisanim putem obratili za pomoć. Da li će oni imati sluha za njihove probleme znaće se u narednom periodu.

Bonus video – Protestna šetnja prosvetara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar