Foto: EPA-EFE/CSABA KRIZSAN

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije objavio je listu zahteva i preporuka, za koje smatraju da će biti od pomoći u , kako su je nazvali, alarmantnoj zdravstvenoj situaciji u našoj državi.

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) objavio je na svom Tviter profilu listu zahteva i preporuka, a na prvom mestu traže da se obezbedi „dovoljan broj PCR testova, i da se oni opredele zdravstvenim ustanovama po što hitnijem postupku“.

SLFS zahteva i da se redovno objavljuje sa koliko PCR testova raspolaže koji okrug u državi Srbiji na dnevnom nivou, kao i koje laboratorije uzorkuju testove za te okruge.

Oni traže i da se objavi koliko PCR testova ima na nivou cele države, bez uračunavanja seroloških ‘brzih testova’.

„Tzv. brzi testovi su se pokazali nepouzdanim. Ističemo da je u ovoj borbi izuzetno važna, ako ne i najvažnija informisanost i pouzdanost.

Smatramo da je pametnije uložiti u pouzdane (možda korektnije reći: pouzdanije) testove, nego nabavljati sigurno nepouzdane testove.

Informacije koje se javnosti plasiraju preko medija jesu da Republika Srbija ima obezbeđenih preko 200.000 testova, na šta ne ukazuju naša saznanja ‘sa terena’, odakle dobijamo samo podatke o nedovoljnom broju testova (PCR testova!) i problemima do kojih tom prilikom dolazi“, saopštio je SLFS.

Taj Sindikat zahteva i da se hitno ustanovi obaveza testiranja zdravstvenih radnika po proširenim indikacijama, kao i jačanje kapaciteta postojećih mreža dijagnostičkih mikrobioloških laboratorija.

„Zbog čega se na rezultate testova čeka 5-10 dana? Taj period, period od pojave simptoma (javljanja lekaru, time i testiranja), do dobijanja rezultata je presudan period u transmisiji virusa, kako ukazuju sve analize do sada. U vezi sa tim, treba učiniti transparentnim razloge za čekanje“, zahteva SLFS.

SLFS traži i da se unapredi organizacija rada u zdravstvenim ustanovama,, da se obezbedi dovoljno opreme za ličnu zaštitu medicinskih radnika kao i da se reši problem Heliant baze za unos podataka potvrđen slučajeva infekcije koronavirusom.

Njihovi zahtevi su i da se pojača epidemiološki nadzor, odnosno da se prate i testiraju najbliži kontakti zaraženih, a pogotovo preminulih, kao i da se tačno i blagovremeno informiše o svim slučajevima zaraze.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare