Foto: N1

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije saopštio je danas da je optužbama o kriminalu u centrima za socijalni rad teško narušen ugled zaposlenih, a da iza tih navoda stoje lični razlozi.

Povodom zahteva Evropske katedre za bioetiku organizacije Unesko da se ispitaju navodi o ozbiljnim kriminalnim radnjama u centrima za socijalni rad, taj sindikat je ocenio da je dužan da stane u zaštitu članstva i svih zaposlenih u tim ustanovama.

„Osuđujemo potrebu da se zarad ostvarivanja određenih političkih ili drugih ciljeva, kriminalizuju zaposleni na način da se paušalno navode navodna teška krivična dela zaposlenih i poziva na izmene propisa radi određivanja pritvora zaposlenima u centrima za socijalni rad“, naveli su iz Sindikata.

Oni su dodali da svakodnevno, na najbolji mogući način u skladu sa pravilima struke, brižljivo brinu o korisnicima usluga i deci.

Evropska Katedra za bioetiku organizacije Unesko pozvala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da objasni protivrečne podatke o broju zaraženih i preminulih od kovida-19 u ustanovama socijalne zaštite, kao i da demantuje izveštaje o zlostavljanju dece i drugom kriminalu u centrima za socijalni rad, ili da navede šta je preduzeto da se to zaustavi, a osumnjičeni procesuiraju.

Šef Uneskove Katedre za Evropu tražio je dopunu dopisa Vlade Srbije na upit o veoma ozbiljnim kriminalnim radnjama u centrima za socijalni rad, kao što su zlostavljanje i zanemarivanje dece, zlostavljanje njihovih roditelja, prodaja beba, dodela dece hraniteljskim porodicama za novac, pa čak i ubistva, o čemu su opširno izveštavali mediji.

On je zamolio da mu se dostavi informacija o aktivnostima Vlade i predsednika Vučića u toj oblasti, a posebno šta su preduzeli ili nameravaju da preduzmu u cilju otklanjanja nepravilnosti i kriminalnih radnji u centrima za socijalni rad, saopšteno je iz te Katedre u subotu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar