Baka Đurđa (113) nezvanično je najstarija Srpkinja, ima preko 120 potomaka i, osim jednog sina od 11-oro žive dece, nikoga ko je posećuje. Već pet godina je nepokretna i prikovana za krevet, sin joj menja pelene, kupa je, a u kući od blata koja svakog trenutka preti da se uruši, njih dvoje jedva preživljavaju. Sin ne odustaje od nje i kaže da će se za majku boriti do "poslednje sekunde, kao što je i ona za mene", dok se od nje jedino mogu čuti povremeni bolni jauci koji narušavaju muk usamljene oronule kuće.

U okolini sela Radovnica kod Trgovišta, u kući od blata, sa jednom sobom sa iskrivljenim gredama i popucalim zidovima, sin Miroslav brine o svojoj 113 godina staroj majci. Ovu baku godinama niko od potomaka ne posećuje, ima 11-oro žive dece, dok su njih šestoro nažalost preminuli. Muž joj nije živ već 50 godina. Miroslav kaže da ima preko 120 unuka i praunuka, a da čak i ne zna broj čukununučadi. Povremeno je poseti jedan od unuka, a ostale potomke ni ne poznaje.

Baka Đurđa je ceo život provela u svom selu, nigde nikada nije išla. Kako je sin Miroslav ispričao reporterki Nove S za emisiju „Probudi se“, imala je jako težak život.

„Ona je bosa nosila iz Vranja, to je udaljeno 45 kilometara, 50 kilograma brašna, po snegu od metar i po, dva, da bi nahranila moju braću. Sad je ne ferma nijedan“, kaže ogorčeni Miroslav.

„Ona ne zna da ode u Vranje, u Trgovište. Išla je samo po brdima i radila na seoskim imanjima da bi nas prehranila“, kaže Đurđin sin.

Osim trošne kuće koja se svakog trenutka može srušiti i koja čak nema ni normalmne prozore, ova dvočlana porodica nalazi se u jako teškoj materijalnoj situaciji. Žive teško, na ivici egzistencije, teško se snalaze za hranu, lekove i pelene, a nemaju ni drva za zimu, jer Miroslav posle saobraćajne nesreće nije u stanju da sam radi teže fizičke poslove.

Trgovište, okolina sela Radovnica najstarija žena u srbiji Djurdja Marković
Foto: Tamara Misirlić

Nedavno su predali papire za tuđu negu, ali im ona nije dovoljna za sve neophodne potrepštine. Nemaju ni drva za ogrev, a i to malo struje što potroše moraju da plate.

„Ja za pampers dajem po 15.000 mesečno, lekovi, prevoz da odem do Vranja, sve to košta. Ja lekare dovodim ovde“, objašnjava Miroslav svoju tužnu priču.

Baka Đurđa
Baka Đurđa Foto: Nova S

Ipak, iako majci nekad i po pet puta dnevno promeni pelene, kupa je i hrani, ne želi da je da u dom, kaže da od nje neće odustati i da će se za nju boriti do poslednje sekunde.

„Kao što se ona borila za mene boriću se i ja za nju. Pružiću joj šansu do zadnje sekunde i učiniću sve što je u mojoj moći“, sigurnim glasovm tvrdi Miroslav.

Baka Đurđa
Baka Đurđa Foto: Nova S

Ova dirljiva priča o majci koja poslednje dane svog života provodi maltene sama, pored 11-oro dece i preko 100 potomaka, budi pomešana osećanja tuge i prekora.

Njenoj jedinoj životnoj uzdanici potrebna je pomoć, kako bi svojoj majci koja je gotovo sa samrti, omogućio da barem poslednje dane života provede u koliko-toliko dostojanstvenim uslovima. Baka Đurđa je čak i koronu preživela, a na nama je da položimo test humanosti.

Porodici Stojković možete pomoći uplatom novca na račun njenog sina (200-116838311-21) ili slanjem paketa (Miroslav Stojković, selo Radovnica bb, Opština Trgovište).

Bonus video: Potresan apel Vanjine mame za pomoć

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare