Foto: printscreen Twitter/noviput, Nova.rs, Shutterstock

Dvojica od trojice učenika koji su maltretirali profesorku engleskog jezika u Tehničkoj školi u Trsteniku vraćeni su u školu zbog proceduralnih grešaka prilikom donošenja odluke o njihovom isključenju, potvrđeno je u toj školi, a samo treći učenik, koji se sam ispisao pre okončanja disciplinskog postupka nije vraćen. Nasilnici su ponovo u učionici, ali nastavnica koja je bila žrtva nije.

Profesorka M.S. koju su učenici maltretirali, za Euronews Srbija kaže da danas ponovo ide na komisiju da joj se produži bolovanje, jer nije spremna da se vrati u školu.

– Ovde nije napravljen plan podrške za žrtve nasilja. Čekam da se sve to sredi pa da vidim šta ću dalje. Ovo što se dešava nije u redu. Oni (učenici) imaju sva prava i guraju to uporno na sudu i u školi. To će da potraje i na sudu i u školi. Trudim se da pobegnem od toga, ali mi se vraća. Imam sindrom postraumatskog stresa – kaže ona.

Navodi da vraćanje učenika u školu ima širi kontekst i imaće uticaja i na drugu decu, jer se šalje poruka da nasilje prolazi bez kazne.Komplikovana procedura

– Dečaci dolaze na časove. Oni imaju želju da završe školu po svaku cenu. Žalili su se na odluku nastavničkog veća, zapravo nastoje da dobiju na vremenu i da se završi školska godina. Oni u maju završavaju teorijski deo nastave, posle toga ide praksa. Odluka Nastavničkog veća nije mogla da se sprovede jer postoji deo gde oni treba da odrade savetovanje sa pedagogom, psihologom. Škola to nije odradila u tom trenutku. Zbog toga je odluka nastavničkog veća pala u vodu. Sve te procedure tokom disciplinskog postupka su toliko zakomplikovane da sve gubi smisao. Ne znam kako je u drugim školama – priča profesorka M.S.

Rešenje o isključenju iz škole dvojice učenika koji su maltretirali profesorku direktor Tehničke škole u Trsteniku Milan Glidžić potpisao je 29. novembra prošle godine. Treći učenik ispisao se iz škole pre nego što je okončan disciplinski postupak protiv njega. Usledile su žalbe na odluku, da nije poštovana kompletna procedura, te je rešenje direktora i odluka nastavničkog veća pala u vodu. Đaci su sve vreme išli na časove.

Bonus video: Odgovor profesorke iz Trstenika na pitanje novinara govori kakvo je stanje prosvete u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare