Foto: Shutterstock

Stariji od 65 godina od danas dobijaju tri puta nedeljno termine za dozvoljene šetnje. Nova.rs je postavila pitanje kabinetu predsednice Vlade Srbije - kako će u šetnju penzioneri koji se otežano kreću i kojima je potreban pratilac?

Kako se ispostavilo, za razliku od vlasnika pasa, kojima ne treba posebna dozvola za šetnju, osobe koje žele da pomognu penzionerima sa teškoćama u kretanju moraju da prođu kroz komplikovanu proceduru dobijanja dozvole za kretanje tokom policijskog časa.

Iz kabineta premijerke Brnabić kažu da svi penzioneri koji se otežano kreću, pa im je zbog toga potreban pratilac, mogu da ga zatraže uz odgovarajuću lekarsku dokumentaciju, kako ne bi bilo zloupotreba. Takve dozvole, koje omogućavaju i pratiocima da budu uz penzionere u terminima kada je njima dozvoljeno kretanje, a na snazi je policijski čas, izdaju se u koordinaciji lokalnih samouprava i Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja – zahtevi za dozvolu kretanja podnose se lokalnoj samoupravi.

Prema obaveštenju koje je dostupno na sajtu ministarstva zaduženog za socijalna pitanja, građanin se obraća zahtevom za izdavanje dozvole za kretanje u vreme zabrane kretanja jedinici lokalne samouprave u mestu u kojem živi.

Lokalne samouprave zahteve prosleđuju Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja, a konačnu saglasnost za izdavanje dozvole daje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ipak, tu procedurama nije kraj. Nakon dobijanja saglasnosti od Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja o tome obaveštava jedinicu lokalne samouprave, koja obaveštava osobu koja je podnela zahtev i izdaje mu potvrdu.

Konačno, potvrda je dokaz da neka osoba ima saglasnost za kretanje u određenom terminu i za određene potrebe.

Od danas, penzioneri mogu u šetnju tri puta nedeljno – utorkom, petkom i nedeljom, u trajanju od pola sata. Šetrnja je dozvoljena u periodu od 18 časova do jedan sat iza ponoći. Kretanje je dozvoljeno isključivo u blizini mesta stanovanja.