Foto: Promo

N1 pokreće serijal o nepoštovanju Ustava – Ustavokršitelj koji možete čitati od danas.

Predsednik Srbije po Ustavu izražava državno jedinstvo zemlje i predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu. Kao takav, predsednik bi trebalo da bude prvi među jednakima, ali ujedno i prvi primer kako se treba ponašati u skladu sa ovlašćenjima.

Prema Ustavu i Zakonu o predsedniku Srbije, ovlašćenja predsednika nisu obimna, često zavise od stava drugih organa i neretko su protokolarne prirode.

Pročitajte još:

Tako predsednik Srbije predlaže Skupštini kandidata za predsednika Vlade pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista, postavlja i razrešava ambasadore na osnovu predloga Vlade, prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, daje pomilovanja i odlikovanja, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije…

U slučaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića jasno je da on osim ustavnih i zakonskih prava, na sebe preuzima i veliki broj aktivnosti koje su van tog okvira.

Iako je donekle razumljivo da predsednik Srbije kao najpopularniji političar u zemlji želi da bude vidjiviji, njegova sveprisutnost nema zakonskog opravdanja, odnosno radi se o uzurpaciji Ustava, zakona ili prekoračivanju ovlašćenja.

Izgradnja puteva, pruga, zgrada, fudbalskih stadiona, rudnika, kadriranje, hapšenje kriminalca, vođenje istrage, ekonomija, pravo, sport, poplave, popločavanje, zagađenje, preuzimanje uloge stručnjaka, ministara, operativaca… gotovo da nema teme i posla kojom se predsednik nije bavio i to je jasno svakome u Srbiji.

Posebno je primetno da predsednik neretko komentariše sudske procese koji se odvijaju, što se tumači kao pritisak na sudstvo.

Na taj način daje primer kako ne treba da se ponaša predsednik. Svojim činjenjem osim što krši Ustav i zakon, predsednik pokazuje nepoštovanje prema ustrojstvu na čijem je čelu kao i prema institucijama koje čine našu zemlju.

Poput Ustavnog suda čija je jedna od nadležnosti utvrđivanje “postojanja povrede Ustava od strane predsednika Republike”, a koji do sada nije reagovao iako je prilika bilo napretek.

„Zbog toga kao novinari i medij imamo obavezu da podsećamo na kršenje Ustava, zakona ili prekoračivanje ovlašćenja i na taj način sačuvamo od zaborava, ali ujedino i ukažemo šta su zaista pravne norme na kojima bi trebalo da počiva država Srbija“, navodi N1.

U rubrici Ustavokršitelj, N1 će pratiti predsednikovo ponašanje kada su u pitanju njegova ovlašćenja, a svoje kolumne pisaće istaknuti pravnici.

BONUS VIDEO Vučić o NOVAS i N1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar