Aleksandar Senicic
Aleksandar Seničić Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić izjavio je za N1, govoreći o nastavku sezone, da se ne očekuju nikakve promene, osim na bolje. Objavio je da je i Kipar zemlja koja je stavila naše državljane na takozvanu zelenu listu.

Kako je rekao za N1, juče su dobili prvu informaciju u vezi sa neočitavanje određenih QR kodova.

„Ne kod svih putnika, nego kod pojedinaca, koji su se prijavili u dve luke. Radi se o par turista kojima nije bilo moguće da se očita taj digitalni sertifikat koji izdaje eUprava, međutim, nađeno je neko rešenje, dokumenti su odštampani, ostavljeni na ulasku na trajekt. To je problem tehničke prirode pretpostavljam, obzirom da je Grčka uvela novi softver za očitavanje QR kodova pre nekoliko dana“, objašnjava Seničić.

Prema njegovim rečima, sa našim pasošem ulazak u Bosnu i Crnu Goru je bez ikakvih daljih prepreka.

„Ukoliko je boravak u Bosni sve vreme, opet ne treba ništa, a ukoliko iz Bosne odlazite u Crnu Goru, to je odnos između Bosne i Crne Gore, a ne između Bosne i Srbije, za to se moraju raspitati po pitanju regulativa. Kada je reč o našim državljanima, nema niakvih prepreka da u povratku iz Crne Gore mogu da prođu tranzitom kroz Bosnu, ali ne mogu da se zadržavaju, ako se zadržavaju i noće, onda moraju da urade PCR test. Tranzit kroz Bosnu za Crnu Goru u jednom danu je moguć i u povratku isto tako, nažalost ovde godine imamo problem s tim spavanjem u Bosni“, kaže on.

Kako je rekao, iz dana u dan se okolnosti i protokoli menjaju.

„Svedoci smo da se pojavljuje novi soj koji negde diže malo paniku kod svih koji žele da putuju“, kaže on.

Objavio je da je Kipar zemlja koja je stavila naše državljane na takozvanu zelenu listu.

„Od sutra. To je još jedna od zemalja gde možemo ući samo uz pasoš i formular“, kaže on, dodajući da sezona generalno protiče dobro.

Hrvatska je, kaže, jedina država koja ograničava trajanje vakcinacije.

„Oročenje trajanja vakcine do sad niko osim Hrvatske nije uveo, 210 dana od primanja druge doze“, kaže on.

O novim merama u Grčkoj kaže da se odnose isključivo na zatvoreni prostor.

„U Atini u Solunu je došlo do velikog povećanja broja zaraženih jer nije bilo ograničenja. U turističkim regijama zaista nema velikog broja zaraženih“, kaže on.

Dodaje da često ide u Grčku, te da još nije video nekog da je ušao unutra u restoran da jede tokom letnje sezone.

„Napolju nema nikakvih regulativa i izmena“, kaže on.

Govoreći o nastavku sezone, kaže da se ne očekuju nikakve promene, osim na bolje.

„Kad je reč o Egiptu, očekujemo da se podigne granica za decu do 12 godina, da nisu potrebni dodatni papiri, u ovom trenutku je ta granica šest godina. Kad govorimo o zatezanju mera, nemamo najave“, kaže.

Prema njegovim rečima, ukoliko dođe do nekakvog pogoršanja situacije, a građani imaju uplaćeno letovanje koje ne mogu da iskoriste, to može da izazove ozbiljan šok za ceo sistem turistički.

„Svesni smo da je ovo industrija koja je najviše stradala u doba kovida. Nažalost, mi nismo dobili nekiu veliku ili ikakvu nepovratnu pomoć države, kao hotelijeri, već se nalazimo u izuzetno ozbiljnom finansijskom problemu. Ukoliko dođe do ovakve situacije, agencija bi po zakonu bila u obavezi da izvrši povraćaj novca, ostaje da vidimo kako će to biti izvodljivo i da se nadamo da do takve situacije neće doći“, kaže Seničić.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar