Aleksandar Seničić / Foto: N1

Direktor Jute Aleksandar Seničić izjavio je za N1 da ne treba očekivati značajne restrikcije zbog koronavirusa za putovanja u inostranstvo iz Srbije do kraja ove turističke sezone.

On je rekao da za sada postoji informacija da do 20. septembra, 1. oktobra ne treba očekivati te restrikcije, iako su pojedine zemlje, poput Kipra revidirale spiskove bezbednih zemalja i svrstale nas na crvenu listu. Ipak, kako kaže Seničić, to se ne očekuje u zemljama u kojima najčešće letuju državljani Srbije poput Grčke, Turske, Crne Gore, Egipta…

„Nadam se da ćemo ovu sezonu privesti kraju“, rekao je Seničić za N1.

Upitan da li se očekuje da treća doza vakcine bude dodata na spisak uslova za ulazak u pojedine zemlje, Seničić je rekao da će se to tek videti, ali da očekuje da zemlje koje prihvate tu treću dozu odluče da je uvrste kao jednu od olakšavajućih okolnosti za ulazak u te države.

„Jasno je da Evropa i svet idu u pravcu toga da vakcinisani imaju privilegije“, rekao je Seničić i dodao da se to odnosi na prisustvo raznim kulturnim i sportskim događajima, ali i na turistička putovanja.

Na pitanje voditeljke da, iako je vakcinisana u Srbiji jednom od vakcina, nije mogla da uđe u kulturne institucije zbog tipa vakcine koju je primila, Seničić kaže da je to malo nelogično, kao i da su u maju bili zbunjujući protokoli, pa dobar deo država EU nije prihvatao rusku i kinesku vakcinu. U međuvremenu su, dodaje, protokoli obnovljeni i ove vakcine su prihvaćene za ulazak u zemlju. Ipak i dalje se, kako kaže u pojedinim zemljama, poput Francuske i Austrije dešava da se u kulturno zabavne institucije ne može bez PCR testa, ako ste primili ove vakcine.

Ističe da je u tim zemljama sve spušteno na nivo vlasnika objekata, pa se u nekim hotelima u Beču prihvataju sve vakcine, a u nekima samo one koje preporučila EU.

Ako bude novih zatvaranja – egzistencijalni problemi za agencije

On je ocenio da je prošle sezone, sa jedne strane korona pomogla turizmu u Srbiji jer je realizovan veliki broj vaučera za letovanje u zemlji, ali da je to prevashodno pomoglo na lokalu najznačajnim destinacijama u Srbiji da bolje rade.

Ipak, ističe, to nije bilo dovoljno da se nadoknadi nedolazak stranih turista.

Podseća i da turističke agencije jedine tokom pandemije nisu dobile nikakvu finasijsku pomoć i ocenjuje da će biti teško posle dva – tri meseca rada ovog leta obezbediti novac da se živi dalje.

Ako se dogode nova zatvaranja u septembru i oktobru, to može dovesti do egzistencijalnih problema za dobar broj turističkih agencija, kaže Seničić.

Kao veliki problem vidi i izdavanje zamenskih vaučera za putovanja koja nisu realizovana prošle sezone. Seničić kaže da je samo 50 odsto tih vaučera iskorišćeno, a da je rok za povraćaj novca onima koji nisu iskoristili zamenska putovanja – 1. januar 2022.

On kaže da će biti problem povraćaj novca u januaru jer je teško zaraditi za dva meseca ono što ste propustli za godinu dana, kao i da je teško očekivati da partneri iz inostranstva vrate taj potrošen novac.

Pojedine zemlje, poput Italije, kaže Seničić, produžile su rok za vraćanje tog novca. Stoga, kako dodaje i mi bi trebalo da pratimo dalju situaciju i uskladimo se sa Evropom.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar