Selo Lukavac, Valjevo, odsečeni
Foto: N1

Nekoliko porodica iz sela Lukavac kod Valjeva već peti dan je odsečeno od sveta. Put kojim su decenijama dolazili do svojih kuća zasut je nasipom "brze" saobraćajnice u izgradnji. Improvizovani prelaz, koji im je zbog toga napravljen, nakon poslednjih padavina, odnela je reka.

Sa jedne strane oranice preplavljene vodom, sa druge nasip visok šest metara, sa treće nabujala rečica Rabas, u sredini kuće familije Leontijević. Odsečeni od sveta. Deca ne mogu u školu, zaposleni na posao.

„Imamo i starijih osoba, imamo bebe i decu. Moje deca već četvrti dan ne idu u školu. Neće ni sutra ići, ni sledeći dan, jer se to ne zna. Nema kuda da prođe. Jutros sam zvao učiteljicu da neće ići više dok se put ne reši“, kaže Dejan Leontijević iz sela Lukavac.

„Ovde ne samo da živimo, ovde nam je i pslovni prostor i registrovane firme. Ostali smo bez prilaza kućama i sa ove i sa one strane. Ovde možemo da pređemo samo čamcem. Ovde prelaska nema“, dodaje Nikola Leontijević.

PROČITAJTE JOŠ

Problemi ovih ljudi su počeli izgradnjom brze saobraćajnice Valjevo – Iverak, kada je nasipom zatrpan prilaz njihovim kućama.

Oni su, najpre, do glavnog puta morali preko nasipa visokog šest metara, a kada su se pobunili, urađen im je improvizovan prelaz preko reke. Sada je voda, što su meštani i predvideli, odnela prelaz, a preko blatnjavog i visokog nasipa se više ne može.

Obećanja i prebacivanje krivice sa jednih na druge

„Nama je obećano u šestom mesecu da ćemo dobiti most. Ništa se do sada nije desilo. Samo jedni prebacuju na druge, Koridori Srbije na Puteve Srbije. To su samo usmena obećanja. Ali to usmeno ne znači ništa, ovde imamo napismeno od izvođača da će biti odrađen taj most“, objašnjava Nikola Leontijević.

„Više puta smo tražili pomoć da dođe neko. Kažu nisu oni nadležni i ne znaju oni ništa. Slali smo dopis za Beograd, niko se nije javio i niko nije došao da vidi kakav imamo problem. Mi hoćemo to što su nam obećali da ispune“, naglašava Dejan Leontijević.

Trasa nove saobraćajnice je zaustavila ustaljene tokove vode, jer novi drenažni kanali nisu urađeni, pa su im sa prvim padavinama i njive poplavljene.

„Oni rade najnormalnije. Buše šipove za izgradnju njihovog mosta, a naš most i naš problem se ne rešava. On najnormalnije rade, a mi smo ostali slepo crevo“, zaključuje Dejan Leontijević.

Voda nosi sve, ali ne i muke ovih ljudi.

BONUS VIDEO: Sneg u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare