Foto: Nova.rs

Selo Brezna, nekada jedno od većih u okolini Gornjeg Milanovaca, doživelo je sudbinu mnogih mesta u Srbiji koja su napuštena i ugašena. Zato je u ovom selu kupcima ponuđeno sve što se može prodati. Milivoje Filipović, pre nekoliko godina pokušao je da spasi zavičaj od švercera i trgovaca tako što je kupio centar sela.

Filipović kaže da se na takav potez odlučio kada je država odlučila da proda zadrugu.

Foto: Nova.rs

„U zadruzi Subobor sam počeo da radim kao vozač kamiona, pre nego što sam otišao u Francusku. Kada sam otišao u penziju, vratio sam se u rodni kraj i odlučio da kupim sve što je bilo u njihovom vlasništvu“, priča ova

Milivoje kaže da je kupio vlasništvo zadruge, najviše zbog sale u Domu kulture kako bi mogao da organizovali proslave, igranke, svadbe…

Foto: Nova.rs

„Ali, sada sam u godinama, niko neće da mi pomogne, da dođe do Brezne, i meni više ovo ne treba“, kaže Filipović.

Brezna je nekada bila uspešan voćarski kraj. Do pre 10 godina ovde je bilo puno ljudi. Meštani su imali sa kim da popričaju i da popiju rakiju, po kojoj je ovaj kraj i poznat. Toga više nema i ostale su samo napuštene građevine kao spomenik da svedoče o tom vremenu.

Foto: Nova.rs

U kancelarijama zadruge još uvek stoje očuvani sefovi i direktorske fotelje. Filipović je kupio dom kulture, mesnu zajednicu, prodavnicu, pola pošte sa dva stana i oko četiri hektara obradive zemlje. S obzirom da ga starost stiže, Milivoje se uplašio da će bitku sa godinama izgubiti, pa je odlučio da ovu za njega veliku vrednost proda nekom ko je isto tako kao on raspoložen da je čuva. Kaže da je sve platio oko 27.000 evra, i da ne gleda da zaradi na tome.

Foto: Nova.rs

“Bilo bi dobro da sačuva sadašnji izgled. Ima zemlje ako neko želi nešto da pravi. Može 20 vajata da sagradi, kuće ili šta god hoćeš. Ništa i ako se niko ne javi da kupi. Meni zemlja i ne treba“, kaže Milivoje.

Filipović kaže da ne žali ako niko ne bude hteo da otkupi od njega centar sela. Ima ćerku i unuke, pa kako kaže „neka oni rade sa nasleđem šta god budu želeli“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar