Foto: Privatna arhiva

Vukašinu Stojkoviću, učeniku četvrtog razreda OŠ „Ljupče Nikolić“ iz Aleksinca, kome je 29. novembra oduzeta zlata medalja na plivačkom takmičenju u Nišu, iako je pobedio u trci, danas je dobio medalju i diplomu.

Ministarstvo omladine i sporta i Savez za školski sport republike Srbije njemu i još trojici njegovih drugova, poslalo je medalje i diplome za uspeh na plivačkom takmičenju na kome nisu dobili odličja sa obrazloženjem da su nagrade rezervisane samo za učesnike iz Niša, jer se radilo o gradskom takmičenju u plivanju.

Dečakovva majka Kristina Stojković je izjavila da je njen srećan što je dobio medalju koju je zaslužio. „Vukašinu je sve to veoma teško palo I mnogo se raduje što je dobio medalju koja mu je uskraćena. Njemu je najvažnije da je pokaže svojim drugarima i da dokaže da je on zaista pobedio na tom takmičenju“, izjavila je Stojković.

Ona je kazala da im smeta što od organizatora takmičenja na kojem je došlo do ovako ružnog razvoja situacije, nisu dobili nikakvo izvinjenje.

„Stiglo nam je puno poruka podrške i od Nišlija i od drugih gradjana Srbije koji su iz medija saznali kako je naš Vukašin nepravedno izostavljen prilikom dodele odličja“, rekla je Stojković.

Ona je kazala da podrška koju je dobio proteklih dana Vukašinu puno znači za nastavak plivačke karijere.

Takmičenje u plivanju je organizovao Savez za školski sport grada Niša, a među plivačima je bilo četvoro učenika iz Aleksinca, ali niko od njih nije dobioi medalje iako su ih zaslužili plasmanom na jedno od prva tri mesta.

Organizatori takmičenja oduzimanje medalja deci koja su ih zaslužila pravdali su time da su medalje bile namenjene isključivo učenicima iz Niša jer je u pitanju bilo gradsko školsko prvenstvo.

Foto: Privatna arhiva

Jovan Jovanović iz Saveza za školski sport grada Niša je rekao da je učenik iz Aleksinca greškom protokola dobio medalju i da je zbog toga morala da mu bude uzeta.

„Na ‘Čairu’ je organizovano prvenstvo grada Niša i medalje i priznanja za pobednike obezbedjuje Savez za školski sport grada Niša. Deca koja nisu iz Niša učestvovala su da bi ostvarila plasman na republičko takmičenje, ali pošto su oni bili učesnici okružnog takmičenja, a ne gradskog, za njih nije bilo medalja, jer okružno takmičenje niko ne pokriva nagradama“, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, nastavnici koji dovode decu iz drugih mesta na takmičenja u Niš, ne samo u plivanju već i u drugim sportovima, za tu praksu dodeljivanja medalja samo pobednicima gradskog takmičenja znaju već 20 godina i nikada do sada nije bilo problema zbog toga.

Jovanović je kazao da je sa učenicima iz Aleksinca ove godine došla pedagog škole, koja očigledno nije o tome bilo obaveštena.

„Prethodnih godina su medalje dobijali i plivači iz Aleksinca, ali zato što smo imali višak medalja pa da nam ne bi stajale u fioci. Ove godine to nije bio slučaj“, izjavio je Jovanović.

On je kazao da jeste ružno dati medalju pa je uzeti, ali da to nije učinjeno, bez medalje bi ostalo dete kome je po propozicijama takmičenja medalja bila namenjena.

Kristina Stojković je nakon oduzimanja medalja rekla da se njen sin vratio sa bazena potresen i postiđen.

Ona je naglasila da se njen sin, kao i druga deca iz Aleksinca, nije sam prijaviio za takmičenje, već je poziv za učešće dobila škola i preko škole je bio prijavljen.

Prema njenim rečima, dodatno ih je pogodilo ponašanje organizatora nakon pokušaja roditelja da isprave nepravdu prema Vukašinu jer su im poručili „da oni u Aleksincu mogu da dele medalje kome hoće, ali da to ne mogu da rade u Nišu“.

Bonus video: Dečaku oduzeta zlatna medalja u Niš

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar