Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na tri lokacije u šumi na Bežanijskoj kosi sprovodi se masovna seča drveća, koja preti da ugrozi okolna područja i zauvek izmeni celokupan izgled Novog Beograda. U jednom delu ove šume već je otpočelo uređenje parcele na kojoj će biti groblje za kućne ljubimce.

Vladimir Marković ispred ekološkog udruženja „Živi zid za Bežanijsku kosu“ navodi da u ovom kraju živi već 30 godina.

„U ovoj šumi ima puno dragocenih životinjskih vrsta. Koliko sam pročitao u elaboratu o njenom sastavu, ovde ima i hrasta lužnjaka. Do sada šumu niko nije posebno održavao, ali je pre malo više od godinu dana počela intenzivno da se širi industrijska zona“, navodi Marković.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sagovornik portala Nova.rs ističe da iznad dela šume prolazi dalekovod, a koliko je on upoznat, u tom regionu – nije dozvoljeno ništa graditi.

„Oni su sada tu posekli oko dva hektara šume i sagradili groblje kućnih ljubimaca, a tu je i nekakav objekat. Dobar deo će biti izbetoniran jer su radovi još uvek u toku“, kaže Marković.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Marković podvlači da je uništeno mnogo šume, a po njegovoj ličnoj proceni i do dva hektara.

„Još neki projekat se sprema, s obzirom da je ograđeno još prostora. Pre nekoliko meseci u šumu je, praktično uleteo bager koji je lomio sve pred sobom“, navodi on i dodaje da je reč o trećoj poziciji na kojoj se nalaze veliki poslovni objekti.

Naš sagovornik navodi da se i na satelitskim snimcima, dostupnim putem interneta, vidi kako je sve više betona, a manje zelenila.

„Jedna od osnovnih stvari za koju se mi borimo je ta da šuma bude zaštićena. Ona trenutno nema nijednu kategoriju zaštite, dok ostale gradske šume to imaju. Cilj je da taj prostor dobije zakonsku zaštitu, da ne može tu da vršlja kako ko hoće“, kaže Marković.

Sledeći korak – tužba

„Planiramo da sve dokumente koje posedujemo objedinimo u jednu fasciklu i podnesemo tužbu protiv odgovornih lica koja su posekla ogromnu površinu šume“, navodi naš sagovornik.

Cilj ekološkog udruženja „Živi zid za Bežanijsku kosu“ čiji je član je i da odgovorni nadomeste nastalu štetu, tako što će zasaditi nove stabljike, odnosno obaviti pošumljavanje.

Niče groblje za kućne ljubimce

Radovi koštaju 130 miliona dinara, a predviđeno je da budu završeni za šest meseci.

Groblje za kućne ljubimce prostiraće se na 15.376 kvadratnih metara.

***

BONUS VIDEO: Da li su građani odbranili šume i parkove

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare