Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; Goran Srdanov; Nova Tv; shutterstock

Privatna specijalna hirurška bolnica "Parks - Dr Dragi" iz Novog Sada tužila je kompaniju "Vincula Biotech Group" za 159.408.015 dinara ili za oko 1,3 miliona evra. Prema zvaničnim podacima u koje je Nova.rs imala uvid, kao stvarni vlasnik ove bolnice navodi se čuveni ginekolog prof. dr Aleksandar Ljubić, koji, međutim, ujedno ima učešće i u vlasništvu tužene firme. Zanimljivo je da su sa ovom kompanijom, kao i njenom drugom, propalom bolnicom, "Biocell", povezani i Milica Đurđić, partnerka Ane Brnabić i Džihan Abazović, brat nekadašnjeg premijera Crne Gore.

Ova tužba podignuta je u vreme kada je jedna od najskupljih privatnih bolnica, pre svega za vantelesnu oplodnju, Biocell u Novom Beogradu, otišla u finansijsku blokadu, a pomenuta kompanija bila je njen osnivač.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prema dostupnim podacima, bolnica poznatog ginekologa iz Novog Sada, od kompanije Vincula Biotech Group traži odštetu u visini od preko 1,3 miliona evra. Međutim, ii dalje nije poznat razlog zbog kojeg je ova klinika tužila poznatu firmu, protiv koje se, osim ove, vode brojni drugi milionski sporovi.

Nova.rs tim povodom pokušala je stupi u kontakt sa dr Ljubićem, ali je on bio nedostupan.

Posle svađe Ljubića i Abazovića bolnice otišle u blokadu

Krajem avgusta prošle godine, kada je otišla u finansijsku blokadu, bolnicu Biocell, koja je takođe u vlasništvu Vincula Biotech Group, tužile su različite firme, privatne klinike, kao i fizička lica.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Biocell je bila ‚ćerka bolnica‘, klinike Parks-Dr Dragi iz Novog Sada. Niko od nas do skoro nije ni znao da je Ljubić i tamo vlasnik. On je praktično imao vlasništvo u obe klinike, a da bi njega izbacili iz igre, ostali suvlasnici su napravili finansijski haos. Ljubić se posvađao sa Abazovićem, što je svima nama koji smo radili u Biocellu poznato, i tada je došlo do raskola. Vincula je pukla i obe bolnice su blokirane. Ljubić je u Biocellu inače uposlio i članove porodice, svi su imali ogromna primanja, a zakup u ‘West 65‘, koliko mi je poznato, nikada nije plaćen“, kaže za Nova.rs doktorka, koja je bila zaposlena u Biocell bolnici i kojoj je ova kompanija ostala dužna dve plate.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ona navodi da su bivši zaposleni tužili bolnicu, odnosno osnivača, zbog neisplaćenih zarada, a sporove vode i dobavljači opreme kojima Vincula duguje novac, kao i pacijenti koji su unapred platili procedure vantelesne oplodnje.

Pročitajte još:

Inače, prof. dr Ljubić sada zvanično radi u privatnoj specijalnoj bolnici za ginekologiju „Pronatal“, koja je takođe poznata po procedurama za vantelesnu oplodnju.

„Pratite i situaciju sa tom bolnicom, pa da vidimo kako će završiti“, iz iskustva priča doktorka, koja je radila u Biocellu.

Milica Đurđić u nadzornom odboru Biocell

Osim doktora Ljubića, suvlasnici Biocell bolnice, kao i članovi nadzornog odbora, bili su i Džihan Abazović, brat bivšeg premijera Crne Gore i Milica Đurđić, partnerka doskorašnje predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, koja je u ovoj bolnici bila i načelnica Službe za radiologiju.

Milica Đurđić i Džihan Abazović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs, Nova S

Udeo u vlasništvu Vincula Biotech Group, kako smo ranije pisali na našem portalu, pored dr Ljubića sa 1 odsto udela, imaju i Robne kuće Beograd biznismena Milije Babovića (15 odsto), a većinski vlasnik bila je kiparska kompanija, za koju pojedini srpski političari tvrde da je fantomska, „Ensifolia Limited“ sa 75 odsto, dok je Mark Strbad imao je 3,18 odsto, Miomir Knežević 3,82 odst, Vladimir Harhaji i Dušan Marić imali su po manje od jedan odsto.

Ipak, posle niza neuspešnih projekata, likvidacija i finansijskih blokada, ne čudi što od pomenute kompanije različite firme potražuju milione, a najveća tražena suma je upravo od privatne zdravstvene ustanove „Parks – Dr Dragi“. Potom i od kompanije „Agro Development“, koja ih tuži za 60 miliona dinara ili pola miliona evra. Kao suvlasnici ove firme navode se Petar Grujić, Arkadi Zelmanovitch Blank i Branislav Grujić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Naime, Branislav Grujić poznat je javnosti između ostalog i po dva velika projekta, jedan je „Prokop“ , a drugi zgrada „West 65“ u Novom Beogradu, upravo ona u čijem prizemlju je do avgusta 2023, bila smeštena Biocell bolnica.

Ko je prof. dr Aleksandar Ljubić?

Prof. dr Aleksandar Ljubić je svetski poznat ginekolog, a posebno se izdvaja po stručnosti u oblasti reproduktivne medicine i visokorizičnih trudnoća.

Školovao se na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa postdiplomskim obrazovanjem u Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu, Velikoj Britaniji i Grčkoj.

vantelesna oplodnja posle korone
prof. dr Aleksandar Ljubić: Foto: promo

Tokom proteklih nekoliko decenija uradio je desetine hiljada postupaka vantelesne oplodnje, porođaja i tretmana visokorizičnih trudnoća. Pionir je invazivnih ultrazvučno vođenih fetalnih procedura, direktnog sazrevanja fetalnih pluća, pronalazač metode perinatalnog skrininga sluha, nehirurškog lečenja fibroida i naprednih NOTES laparoskopskih procedura.

Kreirao je SEGOVA i SEMPRE RB program za podmlađivanje jajnika i dugovečnost.

Bio je direktor GAK Višegradska od 2004. do 2013., a potom od 2013. do 2014. prelazi u privatan sektor. U tom periodu je medicinski direktor u najvećoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji „Medigrup“, gde se govorilo da za „porođaj kod Ljubića treba izdvojiti 10.000 evra“. U biografiji mu stoji da je i jedan od osnivača Vincula Biotech Group i bivši direktor BioCell Hospital u Beogradu.

Foto:N1

Blokade projekata Vincula Biotech Group

Vincula Biotech Group d.o.o. Beograd u blokadi je od avgusta 2023, za 964.741.007,19 dinara

Biotech Investment Group je u prinudnoj likvidaciji od avgusta 2023, za 454.347.684 dinara

Specijalna hirurška bolnica „Parks-Dr Dragi“ Novi Sad u blokadi je od avgusta 2023, za 693.286.656 dinara

Opšta bolnica „Biocell hospital“ je u stečaju od avgusta 2023. godine

***

BONUS VIDEO: Probudi Se Džihan Abazović – matične ćelije, produžen život

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare