Foto: Mauro Rodrigues / Alamy / Alamy / Profimedia

Prvi rezultati analiza i testova dečaka starog devet godina, koji već treći dan leži u Institutu za majku i dete “Dr Vukan Čupić” u Beogradu, a za kojeg lekari sumnjaju da boluje od novog tipa hepatitisa, biće poznati dana (ponedeljak), saznaje Nova.rs.

Ukoliko ispitivanja pokažu da dete boluje od novog topa hepatitisa, rezultati i potvrda ove bolesti biče odmah prijavljeni Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Naime, iz Instituta je juče stigao dopis svim zdravstvenim ustanovama u zemlji, da u najkraćem roku prijave, ukoliko imaju i najmanju sumnju na novu vrstu bolesti koja napada jetru kod dece.

Devetogodišnji dečak, koji je primljen u Institut za majku i dete, stigao je u ovu ustanovu sa samo jednim simptomom – žutom kožom, bez bolova i u dobrom kliničkom stanju. Međutim, sva dosadašnja ispitivanja ukazuju na novi tip hepatitisa.

“Ispitivanja ćemo vršti i u ponedeljak, kada ćemo, nadam se znati da li se radi o novoj bolesti. Uradili smo već brojne analize, ali još ne možemo sa sigurnošću da potvrdimo da je u pitanju novi tip hepatitisa. Protokol o lečenju ove bolesti ne postoji i to je ono što nas brine. Inače, za akutni hepatitis se ne daje nikakva ciljana terapija, leči se simptomatski” objašnjava za Nova.rs dr Dragan Prokić, pedijatar i gastroenterohepatolog, načelnik Odeljenja za ispitivanje i lečenje bolesti organa za varenje u Institutu za majku i dete.

Lekari su posumjnali na novu bolest kada su ustanovili da je jetra dečaka u jako lošem stanju.

“Dete je klinički u dobrom stanju, ali je žuto. Ne žali se na bolove, ali je njegova jetra u teškom i lošem stanju i zabrinjava nas to što se kod 10 odsto malih pacijenata jetra ne oporavi” kaže dr Prokić, koji je i šef kabineta za endoskopsku dijagnostiku i lečenje.

Pacijent nije životno ugrožen, ali spada u teško obolele, jer njegova jetra nije u stabilnom stanju.
“Mislili smo da se radi možda o hepatitisu A, ali posle svih analiza i testova koje smo uradili, ispostavilo se da nije u pitanju ta dijagnoza. Inače, na svake tri do četiri godine imamo pacijenta sa hepatitisom, zapaljenjem jetre nepoznatog uzroka. Ono što je ovde najveći problem je što postoji šansa da se jetra ne vrati u normalno stanje i to moramo da pratimo. U slučaju da dođe do pogoršanja, ne isključuje se mogućnost potrebe za transplantacijom. Svakako ostaje na ispitivanju, a nove anlize pokazaće koja je dijagnoza i daćemo sve od sebe da izlečimo dete” naglašava dr Prokić.

Podsetimo, sumnja na prvi slučaj novog tipa hepatitisa u Srbiji, zabeležena je upravo kod devetogodišnjeg pacijenta u Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu. Ova bolest širi se evropskim zemljama tokom proteklih nekoliko meseci, a posebno pogađa dečiju jetru. Novi tip hepatitisa do sada je registrovan u Irskoj, SAD, Izraelu, Holandiji, Španiji, Danskoj, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Japanu, Kanadi…

BONUS VIDEO: Kako do više novca za lečenje retkih bolesti