Foto: Promo

Komisija za žalbe Saveta za štampu donela je odluku da je portal KRIK prekršio Kodeks novinara Srbije tekstom o britanskoj kompaniji "Mineco", saopštila je danas ta firma.

Kako se navodi u saopštenju „Mineco“ je podneo Žalbu Savetu, nakon što je KRIK, koristeći kao povod deo procurelih bankarskih izveštaja američkog Trezora (FinCEN dosijei), objavio priču o Mineco Grupi. Takođe, kako se navodi, KRIK nije preneo demanti „Mineca“, ali je potom objavio svoje reagovanje na demanti, koji su, u skladu sa zakonom, objavili drugi mediji.

„Komisija za žalbe Saveta za štampu je na novembarskoj sednici, odlučujući po žalbi Mineca, ocenila da je KRIK prekršio tačku 6 Odeljka IV (Odgovornost novinara) Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara da neguje kulturu i etiku javne reči, poštuje pravo na odgovor, izvinjenje i ispravku i dužan je da blagovremeno objavi odgovarajuću ispravku, kao i tačku 1 Odeljka V (Novinarska pažnja), po kojoj je novinar obavezan da pristupa poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom“, navodi se u saopštenju.

Celovita odluka Komisije za žalbe Saveta za štampu nalazi se na sajtu ovog samoregulatornog tela.

U odluci Saveta za štampu se navodi i da je portal KRIK dužan da ovu odluku objavi u roku od pet dana od dana dostavljanja. KRIK  to nije učinio do danas. Neobjavljivanjem odluke Komisije za žalbe Saveta za štampu, čiji su punopravan član, portal KRIK dodatno nanosi štetu Mineco Grupi i narušava njena prava.

Komentari

Svi komentari (0)