Foto: Printscreen/Google maps

Nakon pisanja portala Nova.rs o problemima zaposlenih u Ugostiteljsko-turističkoj školi i isplati njihovih zarada, stvar se pomerila sa mrtve tačke. Kako su nam javili predstavnici sindikata u toj školi, za sutra je zakazan sastanak sa predstavnicinama Ministarstva finansija.

Podsećamo, zaposleni u ovoj školi su od marta primali platu sa kašnjenjem od 7 do 10 dana, svima je akontacija bila uplaćena 6. jula i rečeno da sačekaju 13. jul za ostatak plate.

Međutim, na Nastavničkom veću, dan pred početak kolektivnog godišnjeg odmora, obavešteni su da do daljeg neće biti plate.

Problem je bio što je UTŠ srednja stručna škola, koja ima kao školsku radionicu hotel „Palas“, pa u školi i radionici ima zaposlene na budžetu i na sopstvenim sredstvima, odnosno, zaposleni na sopstvenim sredstvima su većinski u školskoj radionici, a zaposlene na budžetu, mahom nastavnike, plaća Ministarstvo prosvete.

Foto: Printscreen N1

Pošto su škola i hotel jedno pravno lice, mora svima da bude istovremeno isplaćena plata. Ako nema za ljude na sopstvenim sredstvima, ne može biti isplaćena ni ljudima na budžetu, a Ministarstvo nije od marta našlo model kako bar da isplati ljude na budžetu.

 

Podsetimo takođe, ministar prosvete Mladen Šarčević poručio je zaposlenima da su bezobrazni i da ne mogu da ga teraju da krši zakon.

Posavetovao ih je da odvoje platne spiskove onih zaposlenih koji su na budžetu i onih koji to nisu, uputio ih je na Vladu.

Ipak, nakon pisanja našeg portala, usledila je reakcija nadležnih, pa se nadamo da će nakon sutrašnjeg sastanka sa predstavnicima Ministarstva prosvete, koji je zakazan u 9h, plate biti na računima svih zaposlenih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar