Foto: Facebook/NE DAM NU DAU

Aktivisti već mesecima brane planinu Staricu kod Majdanpeka od dinamita i rušenja koje uporno nastvalja i od njega ne odustaje kineska kompanija Ziđin. Pre nekoliko dana osvanuli su snimci na kojima se vide pripadnici privatnog obezbeđenja koji rasteruju aktiviste koji su namerili da brane Staricu i da svojim "kampovanjem" na njoj spreče dalje rušenje. Na snimku koji je obišao medije i društvene mreže vidi se i jedan pripadnik obezbeđenja. Kako je danas objavio Ekološki ustanak, upravo taj pripadnik obezbeđenja se danas na svom Fejsbuk profilu oglasio i poručio da ga je sramota.

Status Saše Cvetkovića objavio je i Ekološki ustanak, a mi ga prenosimo vam u celosti

Duboko me je sramota što sam juče bio deo predstave na planini Starica iznad Majdanpeka (pojavio se na TV N1 i društvenim mrežama) i najponiznije se izvinjavam stanovnicima Majdanpeka i aktivistima koji brane planinu Staricu od rušenja. Dovedeni smo juče ujutru u Majdanpek a da nismo upoznati ni gde idemo, ni šta da radimo, ni šta treba da obezbeđujemo. Nakon miniranja ostavljeni smo od strane naših pretpostavljenih, srpskih i kineskih radnika ZI ĐINA u sred šume, na otvorenom, lično sam sprečio rušenje kampa (hvala Bogu) i preuzeo komandu nad celom petočlanom grupom toga dana, tako da ko ima nešto protiv meni da se obrati lično. Naredio sam da se svi sklonimo u kamp od kiše koja je počela da pada, bili smo krajnje korektni prema aktivistima i policiji. Znam da ste nas snimali i u kampu i u gradu kad smo odlazili i da ste nas ispratili itekako…, kao i da je 50-60 naoružanih građana (palice, mačete, noževi…) napalo i zarobilo noćnu smenu na planini, hvala što ste bili korektni prema njima i pustili ih brzo. Ja sam odbio da danas dođem u Majdanpek i nikada neću da dignem ruku na Srbina i svoj narod koji se bori da sačuva svoj grad, kao Vi svoj Majdanpek i prelepu planinu Staricu. Celu noć sam gledao klipove o planini Starici i šta se sve u stvari tu dešava, nije mi bilo dobro i da sam to znao nikada ne bih tu došao (zato nam i nisu rekli gde idemo). Želim Vam da istrajete u svojoj borbi…

Aktivistkinja Irena Barbulović obavestila je javnost da su pripadnici obezbeđenja koje je unajmila kompanija Ziđin rasturilo kamp aktivista na ovoj planini, kao i da ih je fizički udaljilo od mesta gde su proveli nekoliko meseci sprečavajući dalje radove na ovoj lokaciji.

„Ovog jutra su korpulentni, nabildovani članovi obezbeđenja uleteli u naš kamp na planini Starica, na Sedmom brdu, rasturili ga, a zatim fizički udaljili aktiviste sa tog mesta. Mi smo nakon toga sišli do policijske stanice u Majdanpeku, prijavili događaj, i sada idemo ponovo gore da prisustvujemo uviđaju koji treba da bude obavljen od strane službenika policije“, rekla je tada Barbulović za portal N1.

Prema rečima aktivista, članovi obezbeđenja koji su rasturili kamp nisu iz Majdanpeka, već pretpostavljaju da su došli „sa strane“.

Kako prenosi svedočenja ostalih aktivista, u kamp je upalo četiri ili pet pripadnika obezbeđenja, koji su aktivistima nakon incidenta, dozvolili da uzmu svoje lične stvari, a zatim su im naredili da se udalje sa tog mesta.

„Najbitnije je to što im je rečeno da se odmah pokupe i da idu kući, jer tu nemaju prava da budu. Nisu se predstavili, samo su rekli da ih je unajmio Ziđin kao obezbeđenje“, istakla je Barbulović.

Aktivisti okupljeni u protestu pod nazivom „Ne damo Staricu“ organizovali su „odbranu“ od miniranja i uništavanja osmog grebena planinskog venca „Starica“ kod Majdanpeka. Oni su početkom juna napravili kamp odmah pored mesta gde, kako navode, Ziđin planira ponovo da izbuši rupe za miniranje, na parceli koja je, kako ističu, vlasništvo Republike Srbije.

Bonus video: Sirene na ulicama Majdanpeka i ogroma eksplozija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)