Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; Printscreen/Instagram/moj_beo_grad; Mapa

Na najmanje 50 lokacija u širem centru grada trenutno se prokopavaju i renoviraju ulice, što dovodi do stvaranja ogromnih gužvi. Veliki problem prethodnih dana bila je i poledica na prestoničkim ulicama, a samo prekjuče u Beogradu se dogodilo najmanje deset saobraćajnih nezgoda, jer nadležni očigledno nisu na vreme posuli so. Zbog svega toga poslednja predizborna nedelja protiče simbolično u znaku slogana "radovi ne smeju da stanu", ali ne smeju da stanu ni obaveze i odgovornost nadležnih.

Prethodnih dana sve Beograđane nekoliko puta dočekali su klizavi kolovozi na najprometnijim saobraćajnicama u gradu, što je dovelo do brojnih udesa. Na ovo se osvrnuo Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, koji je konstatovao da je svaka prestonička noć u minusu donela burno jutro prepuno saobraćajnih nesreća.

Okanović je na mreži X priložio printskrinove dojava o nesrećama koje su građani delili na društvenim mrežama.

„Gospodine Aleksandre Šapiću, ko se to usuđuje da se igra životima učesnika u saobraćaju? Imate li kontrolu nad zimskom službom upravljača puta? Treći put zaredom od početka ove zime kolovozi su zaleđeni! Svaka noć u minusu donela je Beogradu ovakvo jutro“, napisao je Okanović.

Građani su burno reagovali i na apel JP Puteva Srbije, koje je pre dva dana upozorilo građane da prilagode brzinu uslovima na putu.

U komentarima ispod ove objave piše da „Putevi Srbije“ rade kao služba obaveštavanja, a ne kao neko ko treba da rešava sve probleme na putevima.

„Vi bi trebalo da razlog zbog kojih se nezgode dešavaju „sprečite“. Ako je to klizav kolovoz možda da upravljači na tom delu deonice bace so? Pretpostavka da MUP u svakoj opštini zna kritične tačke, u saradnji s njima mogla bi da se baca so gde su evidentirane nezgode zbog leda“, napisao je jedan od korisnika na mreži X.

Ko je koga iznenadio? 

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Naslovi u pojedinim medijima tokom jučerašnjeg dana bili su da je poledica iznenadila Beograđane, a čini se da su se u čudu obreli ipak putari.

Jedan od većih lančanih udesa dogodio se na Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića. Kilometarske kolone stvorile su se i u Zemunu.

Lančani udes dogodio se i na Obilaznici oko Beograda, kao i kod groblja Orlovača, a saobraćajna nesreća je zabeležena i u Zemun polju, Rakovici, i na čak dva mesta na Banovom brdu.

Beograd raskopan od šireg centra do periferije

Foto: Printscreen/Sekretarijat za saobraćaj Grada Beograda

Međutim, ne „komplikuje“ samo poledica saobaćaj u Beogradu. Kako se može videti na mapi Sekretarijata za saobraćaj Grada Beograda, na više od 50 lokacija u glavnom gradu Beogradu se trenutno izvode radovi, pa su saobraćajni kolapsi gotovo neprekidni.

Od većih ulica renovira se deo Bulevara Zorana Điniđić, radi se i u Bulevaru kralja Aleksandra, a sve do Nove godine radiće se i u Batutovoj ulicu na Zvezdari koja Bulevar povezuje s ulicom Dimitrija Tucovića.

PROČITAJTE JOŠ

Sve do februara biće raskopana i Glavna ulica u Zemunu, a u toku je rekonstrukcija ulične mreže u Jurija Gagarina na Novom Beogradu.

Na dva mesta u Savskoj ulici trenutno se odvijaju radovi.

Gde su sve radovi još u toku, detaljnije možete pogledati na ovoj mapi.

Raskopavanje Beorada doprinosi stvaranju velikih gužvi, pa jutarnji i popodnevni špic postaju sve nepodnošljiviji.

****