Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Gotovo dva meseca prošlo je od kada je uspostavljen novi način i sistem plaćanja gradskog prevoza u Beogradu. Aplikacije koja bi pomogla građanima da karticom plate prevoz ili pogledaju za koliko će stići autobus - još uvek nema, a obećana nam je do kraja juna ili početka jula. Nova.rs je Gradskoj upravi uputila konkretno pitanje, kada će startovati aplikacija, odgovor do objavljivanja ovog teksta nije stigao. Ipak, za pojedine medije koji su manje kritični prema gradskim vlastima stigao je odgovor, ali čak ni ta informacija nije konkretna i precizna.

Za pojedine beogradske medije iz kabineta gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, stigao je odgovor da bi aplikacija trebalo da proradi sledeće nedelje. Gradonačelniče, danas je 7. jul – uveliko je prošao rok koji ste prvobitno najavili.

Možda nas gradonačelnik i ovog puta iznenadi, pa kao sa novim načinom plćanja prevoza, saopšti da aplikacija startuje sutra.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Premda na internet prodavnici postoji neka vrsta pilot verzije aplikacije „Beograd Plus“, još uvek nije moguće platiti prevoz karticom ili provereriti gde je vozilo.

Gradonačelnik nas zamolio za strpljenje

Sve koji su voleli da ranije koriste aplikaciju, sredinom prošlog meseca, gradonačelnik Šapić zamolio je za strpljenje sredinom prošlog, najavivši da aplikacija stiže početkom ovog meseca.

PROČITAJTE JOŠ

Već početkom jula će ona da se pojavi. Mi nismo mogli da zadržimo stari sistem, jer nam nisu dali kodove“, objasnio je Šapić.

„Očekujem da početkom jula bude i GPS, da bude i aplikacija na kojoj ćete moći i da plaćate i da pratite gde se nalazi autobus, koliko je udaljenost od stanice, a spremamo još neke nove stvari u toku leta“, rekao je gradonačelnik, tada za RTS.

Aplikacija gotova?

Šapić je i krajem juna još jednom ponovio da je aplikacija gotova, ali da se čeka da GPS uređaji budu ugrađeni u sva vozila.

Podsetimo, sredinom maja počeo je novi sistem naplate gradskog prevoza u Beogradu.

Građani od sada kartu plaćaju SMS porukom.

Skupština grada Beograda izglasala je 13. aprila raskid ugovora sa turskom kompanijom „Kentkart“, koja je do sada obavljala posao naplate karata u javnom gradskom prevozu i održavanja opreme.

Nakon toga je grad poskidao validatore iz gradskog prevoza, pa je u jednom trenutku bilo na putnicima da li će platiti kartu ili ne.

Kako bismo dobili više informacija, poslali smo upite na adrese Sekretarijata za saobraćaj Beograda i kabineta gradonačelnika – odgovor je, tradicionlano, izostao.

***

BONUS VIDEO: Građani zbunjeni, Šapić se smeška i ćuti: Beogradski javni prevoz je u fazi bolne tranzicije