Foto: Shutterstock

Udruženje Šansa za roditeljstvo uputilo je zahtev svim nadležnim institucijama u zemlji da se nastavi rad komisija za vantelesnu oplodnju (VTO) i rada klinika za VTO.

Udruženje navodi da se zahtev odnosi na procese koje je obustavio Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), a koji se finansiraju iz sredstava tog fonda.

Ističu da je zahtev upućen s obzirom na smanjenje broja zaraženih koronavirusom i mnogobrojne zahteve parova sa teritorije Srbije da se procedure biomedicinski potpomognute oplodnje nastave.

Predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo Sandra Jovanović napominje da veliki broj parova iščekuje svoju šansu za roditeljstvo i da odlaganje utiče kako na medicinska stanja, ali i na psihifizičko zdravlje svih parova koji se bore s problemom neplodnosti.

“Žene koje su blizu starosne granice od 43 godine moraju dobiti svoju šansu jer nije njihova krivica i ovo obustavljanje. Dovoljno je krivice koja se oseća u samom lečenju“, navodi Jovanović.

Dodaje da je najveći broj zemalja u maju nastavio sa izvođenjem postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje uprkos stalno prisutnoj opasnosti od zaraze virusom, ali uz obavezne mere opreza.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar