Stevanovići Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Samohrani otac Goran Stevanović (41) iz Niša i njegovo troje dece Andreja (14), Viktor (11) i Vasilija (7) ostali su minule nedelje bez struje u svojoj garsonjeri, iako nemaju ni dinara duga za struju.

Stevanović za Nova.rs kaže da im je struja isključena zbog neršenih pravno-imovinskih odnosa, a da Elektrodistribucija nije prethodno proverila da li u stanu neko živi i da li je tim ljudima struja neophodna.

„Andreja je rođena bez potkloleničnih kostiju i teško se kreće, uglavnom je u invalidskim kolicima, a Viktor prima hormon rasta koji mora da se čuva u frižideru. Našli smo se u baš teškoj situaciji, primorani smo da hranu i hormon rasta čuvamo kod komšija i prijatelja. Nekoliko puta smo prespavali kod njih da bi deca mogla da se okupaju i da uče tokom večeri“, ističe Stevanović.

On dodaje da je njegova supruga pre dve i po godine napustila porodicu i prekinula svaki kontakt s njima.

„Garsonjera u kojoj živimo je zajedničko vlasništvo, ali se vodi na njeno ime, kao i svi računi, uključujući i račun za struju. Elektrodistibucija je po njenom zahtevu, kao kupca, isključila struju, a da nas prethodno nije obavestila. U prvi mah sam pomislio da je kvar u pitanju. Proverio sam stanje na računu i rekli su mi da ništa ne dugujemo, ali da kupac ima pravo da traži da struja bude isključena“, objašnjava Stevanović.

Pročitajte još:

Kako kaže, pokrenuo je proceduru da im struja bude priključena sudskim putem i nada se da to bude učinjeno tokom sledeće nedelje.

„Centar za socijalni rad mi je odmah izašao u susret, izdali su mi potvrdu da živim s decom, da sam korisnik novčane socijalne pomoći i da imam status energetski zaštićenog kupca. Sud treba da odluči o mom zahtevu u roku od sedam dana“, izjavio je Stevanović.

Goran Stevanović Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Uporedo s borbom da deci obezbedi koliko-toliko normalne uslove za život s primanjima od države, jer zbog obaveza oko dece ne može da se zaposli, ovaj samohrani otac bori se i da prikupi novac za nove operacije koje najstarija ćerka mora da ima u Rusiji, kako bi mogla samostalno da hoda.

Devojčica je zbog urođenog deformiteta potkoleničnih kostiju sa svojih 14 godina godina imala do sada 25 operacija koje su joj omogućile da hoda uz pomoć štaka, ali potrebno je dodatnih 20.000 evra za novi ciklus operacija, koje bi joj omogućile savitljivost kolena i veću stabilnost na nogama.

„Bili smo već dva puta u Rusiji, najpre 2016, a onda i 2018. godine, punih sedam meseci i tad je imala 10 operacija. Poboljšanje je veliko, lekari u Rusiji su uspeli da joj kost potkolenice produže sa svega četiri centimetra na 12 centimetara. Po planu lečenja trebalo je da odemo na nove operacije još 2020. godine, ali je krenula epidemija korona virusa i sve je stalo. Tražio sam pomoć od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ali nikakav odgovor nisam dobio, a vreme prolazi, trebalo bi da odemo na operacije što pre. Lekari su rekli da sve planirane operacije moraju da budu završene do njenog punoletstva“, ističe Stevanović.

Prema njegovim rečima, uz pomoć humanih ljudi i odvajajući novac od dečjeg dodatka i tuđe nege i pomoći, uspeo je da do sada prikupi oko 9.000 evra.

„Moram ponovo da apelujem za pomoć kako za prikupljanje para za Andrejinu operaciju, tako i za rešavanje našeg stambenog pitanja. Naša garsonjera je na petom spratu, u zgradi bez lifta i to je nešto što nam užasno otežava život. Neposredno nakon operacija moram da je nosim uz stepenice, nekoliko puta dnevno. Moram da je odnesem u školu i da je donesem iz škole, a onda da je nosim na rehabilitaciju i vratim otuda. Nakon toga se ona sama penje uz stepenice, ali to je pravo mučenje, više se vuče na rukama nego što se penje“, opisuje Stevanović.

Ranije su dobijali obećanja iz grada da će im biti rešeno stambeno pitanje i da će dobiti stan ili kućicu koji bi bili pristupačni invalidskim kolicima, ali već dugo niko im to nije pominjao.

„Bilo je obećanja i da će nam renovirati garsonjeru, ali to nije moguće jer je zajedničko vlasnišvo sa bivšom suprugom, a uz to time naš život ne bi bio lakši. Andrea bi i dalje se pela stepenicama, a to je za nju vrlo bolno“, objasnio je Stevanović.

Ukoliko želite da pomognete ovoj devojčici da otputuje na operacije u Rusiju, to možete uraditi uplatom na račun 160-6000000861800-87, na ime Goran Stevanović.

BONUS VIDEO: (Ne)rešeni problemi korisnika soc. pomoći – gosti Natalija Perišić i Danilo Ćurčić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare