Foto: Promo

Udruženje "Mame su zakon" apelovalo je na Vladu Srbije da se suprostavi odlukama poslodavaca da daju otkaz samohranim majkama, koje nemaju kome da ostave decu na čuvanje, zbog čega nisu u mogućnosti da u vanrednim okolnostima rade.

Pozivaju se nadležni da im se omogući da ostanu kod kuće dok traje vanredno stanje i da Ministarstvo za rad, Ministarstvo finansija i Ministarstvo privrede pronađu način kako da poslodavce rasterete u periodu u kojem njihove radnice moraju da ostanu kod kuće sa decom.

„Neke majke mogu svoj posao raditi od kuće, ali je veliki broj onih koje to ne mogu – zdravstvene radnice, trgovkinje, frizerke, radnice u fabrikama. Da ove majke ne bi danas ili nakon prestanka vanrednog stanja ostale bez posla, država mora da nađe način kako da ohrabri poslodavce da to ne čine“, saopštila je narodna poslanica i osnivačica udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura.

Zato je, kako je navela, neophodno, jedno dublje razumevanje odnosa izmedju poslodavaca, zaposlenih samohranih majki, države i nadležnih ministarstava.

Ona  ukazuje da u Srbiji živi veliki broj samohranih majki koje nemaju kome da ostave svoju decu, a dobijaju pretnje otkazom ako se na svom poslu ne pojave u narednim danima i da su se mnoge od njih obratile udruženju „Mame su zakon“.

„Neke su majke našle rešenje u tome da decu povedu na posao – ispostaviće se, sigurne smo u to, da je to dugoročno neodrživo. Neke su morale da ostanu kod kuće jer rade u velikim kolektivima, a rad od kuće nije opcija zbog čega su im i već prvog dana vanrednog stanja upućene pretnje otkazom“, dodaje se u saopštenju udruženja „Mame su zakon“.