Na ulazu u Halu 7 Beogradskog sajma, u kojoj su punktovi za vakcinaciju protiv koronavirusa, danas prvi put posle dugo vremena nije bilo redova. Zbog 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih, zabrane parkinga i prilaza vozilima, za sve koji nemaju propusnice za ovaj skup, ali i zbog saobraćajne gužve koja je znatno usporila saobraćaj oko Sajma i mosta Gazela, građani su masovno odustali od odlaska na vakcinaciju.

Kiša, niska temperatura i gužva u okolini Sajma, rezultirala je slabim odzivom na vakcinaciju, koji je u našoj zemlji, i bez dodatnih prepreka, sve lošiji. Parking oko Sajma krcat je skupim vozilima, kojima su na skup stigli predstavnici više od 100 zemalja. Zastave „nesvrstanih“ vijore se oko sajamskih hala, sve je podređeno Samitu, dok se građani smrzavaju hodajući do Sajma, ali i na autobuskim stanicama, dok čekaju gradski prevoz zaglavljen u gužvama, trudeći se da stignu na vreme do svog punkta i prime treću dozu.

 

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Građani, koji su ipak došli da prime vakcinu, nervozni su i ljuti što nisu mogli da priđu Sajmu sa svojim automobilima, već su se kroz gužvu i zastoje, od ranog jutra vozili gradskim prevozom, a pojedini su stigli i peške.

“Trebalo je da nas obaveste, da znamo da ne možemo da priđemo Sajmu, nego da moramo da prilazimo sa druge strane. Ovo je za starije ljude stvarno užasno. Došao sam peške, po ovoj kiši i haosu, a onda su mi saopštili da imam još devet dana za vakcinu. Poslali su mi mejl da dođem u ponedeljak, a onda mi kažu da se vratim za devet dana, jer je došlo do sistemske greške. Moja majka, koja je sa mnom, je primila vakcinu, ali ja eto nisam” ispričao nam je Ivica Mitrović, koji je sa majkom došao da primi treću dozu.

Najstariji su međutim i najuporniji, ali i najodgovrniji.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Došla sam autobusom, krenula sam rano jutros. Nisam znala sa koje strane da uđem, jer su svuda postavili ograde, pa sam malo zbunjena. Primila sam treću dozu ruske vakcine. Nosim masku, čuvam se i poručujem ovim mladima što neće da se vakcinišu, da moraju da paze na sebe, ali i na nas starije i treba da ih je sramota što su toliko neodgovorni. Nije meni bilo lako da po ovoj hladnoći putujem sa Konjarnika do Sajma, evo sad ne znam ni kuda da izađem odavde jer gde god krenem sačekaju me neke ograde i obezbeđenje mi ne dozvoljava da prođem“ priča Jelica Žugić (79), koja je sa kapom na glavi, kišobranom u jednoj i štapom u drugoj ruci, došla na vakcinaciju.

Poziv za treću dozu moraće u više slučajeva, očigledno, da se ponovi, jer većina građana nije želela da rizikuje kada su čuli da se na Sajmu održava Samit.

„Ovo je maltretiranje! Trebalo je da dođem sa sinom, ali on je odustao. Doći će neki drugi dan. Obojica smo dobili poziv za treću dozu vakcine. Vozim auto, ali sam čuo da će u ponedeljak biti gužva i da nemam gde sa kolima, pa sam došao autobusom. Ovde je potpuni haos jer ne znam sa koje strane da uđem i priđem Hali. Šetao sam se pola sata oko Sajma. Primio sam Fajzer vakcinu, a sin će, nadam se, krajem nedelje doći da to završi, kad prođu ove delegacije“ kaže Milovan Pajić (68), sa kojim smo razgovarali ispred punkta.

Zaposleni u Hali 7 potvrđuju da je od ponedeljka ujutru neočekivano manja gužva na ulazu, nego ranijih dana, a razlog je, kažu, upravo Samit.

„Danas je manja gužva nego inače, najverovatnije je razlog Samit, jer se ne može ući kolima na Sajam. Kad se ovo završi, očekujemo da će ponovo biti gužvi i redova na ulazu u Halu. Najviše je naših ljudi koji dolaze da se vakcinišu, po pozivu sa e-uprave, naravno, ali ima i stranaca, turista. Građani Makedonije i Bosne i Hercegovine mogu doći bilo koji dan na vakcinaciju. Međutim, ima i dosta Rusa, koji su ovde vikendom, uglavnom subotom. Od jutros ih je bilo samo dvoje, ali inače dolaze isključivo za vikend. Oni primaju treću dozu, najčešće Fajzer i Sinofarm“ priča za Nova.rs doktorka Svetlana Mićić, koja je juče bila dežurna u Hali 7 Beogradskog sajma.

Naime, policijska vozila neprestano patroliraju duž trase od mosta Gazela do Beogradskog sajma. U pojedinim ulicama, uglavnom u okolini Sajma i Gazele, bilo je juče, a biće i danas, povremenih obustava saobraćaja, dok god se ne završi skup povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih.

Treća doza bez zakazivanja

Imunizacija trećom dozom vakcine protiv koronavirusa omogućena je bez zakazivanja na svim gradskim beogradskim opštinama u domovima zdravlja ili ambulantama, a u Beogradu funkcioniše 25 takvih punktova. Za treću dozu dostupne su vakcine „Sinofarm“, „Fajzer“ i „Sputnjik“, a građani mogu da dođu bez zakazivanja, pod uslovom da je od primanja druge doze vakcine prošlo više od šest meseci. Građani mogu primiti treću dozu vakcine na Beogradskom sajmu, svakog dana od 8.00 do 15.30 sati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare