Snežana Čongradin Foto: Luca Marziale/Danas

Mreža SafeJournalists je zatražila da svi slučajevi napada na novinarku lista Danas Snežanu Čongradin u najbržem mogućem roku budu precesuirani, saopštilo je danas Nezavisno uduženje novinara Srbije (NUNS).

Čongradin je napadnuta u četvrtak uveče u centru Beograda dok je snimala protest povodom ukljanjanja grafita „Ratko Mladić srpski heroj“.

Na video snimku koje je NUNS dobilo od koleginice vidi se da ju je napadač udario po ruci i izbio joj telefon dok je uživo prenosila protest za sajt lista „Danas“.

Podseća se da je policija uhapsila napadača nakon što se incident dogodio.

Čongradin je za Safejournalists mrežu izjavila da sumnja da je napadač na nju pripadnik ili simpatizer ekstremne grupe „Levijatan“.

Navela je da je nakon napada dobila niz poruka podrške u kojima se izmedju ostalog navodi i ta informacija, potkrepljena fotografijama te osobe sa vodjom grupe Levijatan Pavlom Bihalijem.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić izjavio je da je ovo „drugi grubi incident koji se dogodio koleginici Čongradin u poslednjih mesec dana“.

Bodrožić je naveo i da NUNS zbog toga upozorava nadležne organe da najozbiljnije shvate situaciju i istraže oba slučaja, a Čongradin obezbede nesmetan život i rad.

„Podsećamo da ovo nije prvi incident koji je prijavljen nadležnim organima, a u kojem su novinari žrtve pripadnika i simpatizera ekstremne grupe „Levijatan“ i da nijedan od tih slučajeva i nije dobio sudski epilog, što dokazuje našu tezu da nekažnjivost vodi do novih napada“, rekao je on.

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, upozorila je nadležne organe i javnost da su se u Srbiji u poslednjih mesec dana intenzivirali napadi na novinare od strane ekstrenih grupa.

Naglašeno je i da je neophodno da policija pruži veću zaštitu novinarima tokom protesta, a da tužilaštvo prati ove slučajeve i podnosi krivične prijave po službenoj dužnosti.

Mreža SafeJournalists je najavila da će o ovom slučaju obavestiti sve relevantne domaće i medjunarodne aktere.

Konstantovano je da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Bonus video: Incident kod Doma omladine – napad desničara na novinare

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar