Šabić: Izjava Brnabić da su respiratori tajna je apsurdna

Društvo 12. mar. 202014:17
Podeli:
Foto:Medija centar Beograd

Izjava premijerke Srbije Ane Brnabić da se broj respiratora u svakoj zemlji tretira kao državna tajna je najblaže rečeno apsurdna, ocenjuje za Nova.rs bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i navodi da ne postoji zakonski osnov po kom bi ovi podaci mogli da budu državna tajna.

On ističe da je premijerkina izjava u suprotnosti sa oba zakona koja regulišu ovu oblast.

Prvo, kako navodi Šabić, Zakon o tajnosti podataka izričito predviđa proceduru i rang tajnosti koje neki podaci mogu da dobiju.

„Sumnjam da je uopšte pokretana ikakva procedura da se utvrdi tajnost ovih podataka. Pri tome, da bi bilo koji podatak dobio status državne tajne, kroz proceduru mora da se dokaže da objavljivanje tih podataka nanosi tešku i neotklonjivu štetu po interese Republike Srbije“ naglašava bivši poverenik za informacije od javnog značaja.

Sa druge strane, Zakon o pristupu informacija od javnog značaja propisuje da je vlast ovlašćena da u svakom pojedinačnom slučaju dokazuje da postoji neki preči interes od interesa javnosti da ima uvid u određene informacije.

„Međutim, kada su u pitanju podaci koji se tiču ugrožavanja i zaštite zdravlja stanovništva, vlast nije ovlašćena da dokazuje postojanje nekog prečeg interesa od interesa javnosti da zna. Podaci o javnom zdravlju moraju uvek da budu dostupni javnosti“ zaključuje Šabić.