Rodoljub Šabić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Advokat i predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača Rodoljub Šabić ocenio je danas da je slučaj uzbunjivača iz fabrike namenske industrije "Krušik" Aleksandra Obradovića najotvorenija potvrda da je pravosudni sistem urušen.

Šabić je povodom druge godišnjice od hapšenja Obradovića naveo da je urušavanje institucija, naročito tužilaštva, „stiglo do nivoa od koga je teško zamisliti niži“.

Prema Šabićevim rečima, Obradović je uhapšen na način koji je „primeren hapšenju šefova velikih, opakih, organizovanih kriminalnih grupa“, što asociralo ne samo na to da je u pitanju pritisak na njega „nego i preteće upozorenje svim eventualnim budućim uzbunjivačima“.

„Obradović se nije krio, nije bežao, priznao je da je dokumente prikupljao ali isključivo za to da bi nadležne i javnost upozorio na nezakonitosti i ugrožavanje javnog interesa u fabrici ‘Krušik’. I pored toga, licemernim tumačenjem zakona nije mu priznat status uzbunjivača, šta više bio je pritvoren i tek posle burnih reakcija javnosti pušten da se brani sa slobode“, naveo je Šabić u pisanoj izjavi.

Bivši Poverenik za informacije od javnog značaja dodao je da je Obradović suspendovan na poslu, da su mu primanja svedena na trećinu plate i da je na rubu je egzistencije.

„To traje dve godine i mada je pre više od godine iz tužilaštva saopštavano da je istraga u završnoj fazi potpuno je neizvesno koliko će još trajati. Neki predstavnici vlasti proturali su u provladinim medijima da je Obradović ‘izdajnik’, da je ‘strani špijun’, da je pet godina ‘prikupljao i odavao tajne’, ali te politikantske kvalifikacije nikad nisu potvrđene nikakvim dokazima. Naprotiv, sve je očiglednije da tužilaštvo ne može, da nema dokaza, da podigne optužnicu ni za mnogo benignije delo, odavanje poslovne tajne“, naveo je Šabić.

On je ocenio i da dokumenti koje je Obradović objavio „snažno potvrđuju sumnje“ da se poslovna politika državne fabrike vodila u interesu privatnih trgovaca oružjem koji su kupovinom po posebnim uslovima „ispumpavali novac iz domaće vojne industrije ostavljajući Krušik u dugovima i gubicima koji se mere desetinama miliona evra“

„Dve godine od hapšenja Aleksandra Obradovića su prilika da se još jednom podsetimo i na to da su po pravilu po mnogo čemu slične sudbine drugih uzbunjivača što govori da naš pravosudni sistem nije u stanju da obezbedi ostvarivanje elementarnih principa pravne države – pravičnosti i jednakosti pred zakonom“, zaključio je Šabić.

Aleksandar Obradović, radnik valjevskog „Krušika“, uhapšen je 18. septembra 2019. godine. On je pre toga, po sopstvenom priznanju, novinarima dostavio informacije da su ključne poslovne odluke u fabrikama domaće vojne industrije preuzeli trgovci oružjem, koji su kupovinom namenskih proizvoda po fabričkim cenama, često bez uplate avansa, ispumpavali novac iz domaće vojne industrije.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal je 20. septembra 2019. pokrenulo istragu protiv Obradovića, zbog, kako je mesec dana kasnije saopšteno, sumnje da je odavao poslovnu tajnu.

BONUS VIDEO: Vučić o Belivuku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar