rast bdp
Miladin Kovačević / Foto: N1

Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević izjavio je da u javnosti ima dosta "šumova" i "nepismenosti" kad je reč o korišćenju statističkih podataka, u odgovoru na poziv skupštinskog Odbora za finansije da objasni da li su realni podaci Energetske zajednice o padu korišćenja obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Predsednica skupštinskog odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić je na današnjoj sednici pitala Kovačevića kako se desilo da je u izveštaju Energetske zajednice navedeno da je pao procenat učešća obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji struje sa 21,2 odsto na 20,3 odsto.

„Ti podaci ne mogu biti realni zato što je desetak novih objekata, i to vetroparkova, pušteno u rad – nemoguće je da je to manje od onoga što je bilo pre dve, tri godine“, rekla je Tomić i pozvala RZS da “čvršće drži kontakt sa Eurostatom“.

Povezane vesti:

„Mislimo da se određene kvalifikacije i ocene daju proizvoljno i da nisu bazirane na činjenicama, pa nam trebaju podaci od RZS kako bismo mogli da odgovorimo na takve izveštaje međunarodnih organizacija“, naglasila je Tomić.

Kovačević je poručio da RZS već prati statistiku obnovljivih izvora energije, i istakao, kao i Tomić, da nije poznato koje izvore su naveli za podatke koje su izneli o Srbiji.

Naveo je da mnogo izveštaja, čak i zvaničnih ili naučnih, počivaju na podacima za koje se ne vidi odakle potiču, što on ne smatra pristupom dostojnim ozbiljnog referata.

„Kada pomenu RZS, ili ne citiraju dobro podatke, ja opominjem, ali imamo previše ograničene resurse da bih se svakodnevno borio sa šumovima i jednom vrstom nepismenosti koja vlada u opštem mnjenu pa i kod korisnika, kada je reč o analizi podataka“, naglasio je Kovačević.

Dodao je da je elementarni nivo kulture da se navede odakle i šta se preuzima od podataka, i zaključio da RZS ima precizne podatke o korišćenju obnovljivih izvora energije.

„Ko god da napravi upit, RZS će proslediti podatke, pa ćemo videti da li učešće opada ili raste, za koje godine, u kom periodu, i šta bi mogli da budu razlozi“, zaključio je Kovačević.

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava podržao je Program zvanične statistike u periodu od 2021. do 2025. godine, koji je podnela Vlada, i uputila ga plenumu na odlučivanje, a dao je saglasnost i na Predlog pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Кomisiji za kontrolu državne pomoći.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar