Foto:Nova S

Goste večerašnje emisije "Među nama" bio je Nemanja Rujević, novinar Dojče velea koji je govorio o sporazumu Austrije i Srbije, o kojem se mesecima ćutalo.

Sporazum između Austrije i Srbije o vraćanju odbijenih tražilaca azila, o kome se već mesecima polemiše kod nas ipak postoji, a srpsko ministarstvo unutrašnjih poslova je posle meseci ćutanja, to sada i zvanično priznalo.

O ovome već neko vreme za Dojče vele piše Nemanja Rujović i u emisiji „Među nama“ rekao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova gotovo čest meseci ignorisalo ne samo upite medija, već i narodnih poslanika u Skupštini Republike Srbije.

„Sada je defivinitivno da taj sporazum šostoji, ali je i dalje misteriozno, ne samo šta je tačno u njemu, već i iz ko je razloga Srbija u šla u takav aranžman, i bojim se da ćemo ostati uskraćeni za takav odgovor“, rekao je Rujević.

On je istakao da je iz ministarstva unutrašnjih poslova Austrije saopšteno da još uvek nisu gotovi modaliteti kako će se taj radni sporazum sprovesti u delo.

„Zbog toga, kako se zaključuje, nijedan jedini migrant zasada nije po tom sporazumu vraćen iz Austrije direktno u Srbiju. Bivši ministar unutrašnjih poslova Austrije, desničar, slobodarac Herbert Kikli je prvi govorio javno tvrdeći da taj sporazum postoji, iz čega je moglo da se zaključi da to jeste njegov projekat. Njegova stranka je desničarska stranka koja se protivi migraciji, i veliko je pitanje da li je taj sporazum sa srpske strane potpisan kao neka vrsta ustupa, kako bi Kikli svojoj domaćoj publici mogao da kaže „evo ja nešto radim kako bi mi mogli da izbacimo iz zemlje one koji ovde ne smeju da borave. E sad, sa srpske strane ono što je problem, i ono što se razlikuje od klasične readmisije, je u tome što bi ovdeu Srbiju bili deportovani ljudi koji su već  prošli postupak azila u Austriji i nisu uspeli da dobiju azil. Dakle, ipak u odnosu na Srbiju, jedna liberalna Austrija je rekla da nemaju pravo na azil, i onda ne može da ih vrati u zemlju porekla, recimo u Maroko ili Pakistan, pa ih onda vraća u Srbiju zato što su prošli kroz Srbiju. Veliko je pitanje, šta bi u tom teoretskom slučaju Srbija radila sa tim ljudima. A ko im Austrija nije dala azil, ne može ni Srbija da im da azil, a ako Austrija nije mogla da ih vrati u Maroko ili Pakistan, neće moći ni Srbija. Dakle, šta će sa njima? Ili će samo sa ih pusti da opet probaju da ilegalno napuste zemlju, ili će da ih drži u nekoj vrsti zatvora, a ne znam šta je gore“.

O čemu je još govorio Nemanja Rujević pogledajte u video snimku.