Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Srbija je u ovogodišnjem izveštaju o medijskim slobodama organizacije Reporteri bez granica (RSF) nazadovala zbog više problema u domenu slobode medija – a ne zbog jednog konkretnog slučaja, rekao je za Glas Amerike Pavol Salaj, koji je u toj organizaciji zadužen za Evropsku uniju i Zapadni Balkan.

Srbija je u po Indeksu medijskih sloboda u izveštaju RSF za 2020. nazadovala za tri mesta najviše od svih zemalja Zapadnog Balkana, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je razlog za taj „mali pad“ slučaj novinara Milana Jovanovića kome je zapaljena kuća.

Salaj je reako da na odredjivanje pozicije država u okviru Indeksa slobode medija utiču dva parametera – aktuelna situacija u samoj državi i pozicioniranje drugih zemalja.

„Kada je reč o Srbiji – u 2019. smo uočili nekoliko problema. Jedan od njih je sporo napredovanje sudjenja u slučaju napada na novinara Milana Jovanovića. Takodje, prisutni su i drugi problemi – diskreditujuće kampanje protiv nezavisnih novinara, koje sprovode provladini tabloidi. Kao i kampanje protiv njih koje se vode preko interneta“, rekao je Salaj.

On je dodao da vlasti Srbije nisu preduzimale korake u pogledu zaštite slobode medija na početku pandemije korona virusa.

„Pokušaj da se ućutkaju istraživački mediji koji kritički izveštavaju o korona virusu je duboko pogrešan. Mi u RSF smatramo da se ovakva vrsta zdravstvene krize ne može prevazići bez snažne zaštite slobode medija. Zato smo se obraćali UN stavom da pravo na tačnu informaciju takodje spada u prava – kao i elementarno pravo na zdravlje“, rekao je.

Salaj je podsetio na slučaj novinarke Ane Lalić – koja je kritički izvestila o situaciji u jednoj bolnici u Vojvodini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar