Stanovnici niškog romskog naselja 12. februar koji su u ponedeljak protestovali jer im je struja isključena pre pet meseci, nisu danas došli na sastanak sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski i direktorima niške Elektrodistribucije na kojem je trebalo da se razgovara o rešenju njihovog problema. Oni su zatražili odlaganje sastanka za jedan dan kako bi došli sa "usaglašenim" stavom, ali i najavili novi protest narednog ponedeljka ukoliko im struja ne bude priključena.

Stanovnici niškog romskog naselja 12. februar podsetili su da u mraku žive 24 porodice sa oko 200 ljudi, od kojih su 99 odsto korisnici socijalne pomoći.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović je kazala da je problem sa strujom u naselju 12. februar dugogodišnji i da su propali svi dosadašnji pokušaji grada i Elektrodistribucije da bude rešen. Prema njenim rečima, stanovnicima pomenutog naselja struja je isključena i 2019. godine i tada su potpisali ugovor o reprogramu, ali ga nisu ispoštovali.

„Oni su se tada obavezali da redovno plaćaju tekuću potrošnju i da mesečno plaćaju 2.000 dinara za zaostale dugove, bez nagomilanih kamata. Plaćali su samo mesec ili dva i od tada više ništa“, rekla je Davidović.

Ona je kazala, da je i pored kršenja ugovora o reprogramu, napravljen kompromis i devet brojila ponovo 2020. godine priključeno na mrežu, ali je vrlo brzo ponovo nastao problem i to zbog nelegalnog priključenja.

„On su angažovali lice koje je došlo da prespoji sva ta brojila da bi oni nelegalno koristili električnu energiju. Taj čovek je na licu mesta zatečen i procesuiran, a Elektrodistribucija je dobila nalog od tužilaštva da se ta brojila isključe sa mreže“, istakla je Davidović.

Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Prema njenim rečima, predstavnici grada, Elektrodistribucije, Ministarstva rudarstva i energetike i Centra za socijalni rad u proteklih mesec dana su se tri puta sastali sa predstavnicima naselja 12. februar, ali rešenje problema nije nadjeno.

„Ponudili smo im da po ubrzanom i hitnom postupku reše problem ozakonjenja objekata, što bi im omogućilo da pondesu zahteve za nova brojila i da ponovo dobiju struju. Oni su doneli neka dokumenta,a onda odustali i od toga jer ne žele da ozakone svoje objekte“, izjavila je Davidović.

Ona je kazala da niko nije očekivao da predstavnici naselja ne dođu na sastanak, pošto je u njihovom interesu da problem što pre bude rešen.

Dušica Davidović Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je izjavila da je u interesu grada da svi stanovnici Niša imaju struju, ali da gradsko rukovodstvo može samo da posreduje između građana i Elektrodistribucije i ne može da ispuni zahteve žitelja naselja 12. februar.

„U dopisu koji su nam dostavili traže da grad menja Zakon o ozakonjenju objekata, što naravno nije moguće. Mi smo pokušali da pomognemo da pojedine njihove zahteve za ozakonjenje objekata ubrzamo maksimalno“, naglasila je Sotrovski

Prema njenim rečima, jedan od zahteva stanovnika naselja 12. februar je da grad omogući da barem jedan član iz svake romske porodice dobije posao.

„To grad ne može da obeća i ispuni pošto bi smo time verovatno otvorili Pandorinu kutiju. Radna mesta na takav način ne mogu da se dobiju. Neretko je bilo situacija i kada smo želeli da pomognemo, ali se to obično svede na jedan ili dva dana rada i ljudi odu“, kazala je Sotirovski.

Istakla je da stanovnici naselja 12. februar moraju da obećaju da će plaćati dugove i da neće biti nelegalne potrošnje i dodala da čitavo to naselje trenutno ima samo jedan legalan priključak na elektromrežu.

Dragana Sotirovski Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Predstavnik naselja 12. februar Ljubiša Vučković rekao je da su žitelji tog naselja „možda pogrešili“ što nisu danas poslali jednog svog predstavnika na sastanak sa gradonačelnicom i direktorima Elektrodistribucije, ali da smatraju da nije problem da se sastanak sutra održi.

„Bilo je i do sada sastanaka, ali su bili neuspešni. Mi pitamo do kada ćemo biti bez struje, a oni nam odgovaraju da će struje biti ukoliko kaže Beograd, ukoliko ne kaže, nećemo imati struju“, rekao je Vučković.

Naglasio je da je procesuiran čovek koji je uhvaćen kako nelegalno priključuje struju, ali da zbog toga ne može da bude kažnjeno celo naselje.

„Mi smo plaćali nove dugove, a nismo znali da treba da plaćamo i stare ugovore. Ugovor o reprogramu je potpisao u ime Nacionalnog saveta Roma Igor Paunović, a niko iz naselja o tome nije bio obavešten“, izjavio je Vučković.

Ljubiša Vučković Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Tokom protesta koji su organizovali u ponedeljak ispred Gradske kuće stanovnici naselja 12. februar zatražili su da im hitno bude priključena struja i da svaka kuća dobije sopstveno brojilo.

Tom prilikom nosili su transparente na kojima je pisalo „Izbavite Rome iz tame rasizma“, „Zašto držite Rome u mraku?“ i „Da li u 21. veku treba da koristimo sveće da naša deca uče“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar