Foto: Slavica Panić/Nova.rs

U dva beogradska vrtića pre dve nedelje proglašene su epidemije šarlaha i streptokoke, a iako su obolela deca izolovana iz vrtićkih grupa, roditelji se i dalje hvataju za glavu i pitaju - hoće li baš njihovog mališana "zakačiti" ova infekcija? Epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd dr Ivana Begović kaže za Nova.rs da nema mesta panici, jer svaka predškolska ustanova zna kako treba da se ponaša kada vlada epidemija.

„Svake sezone, pogotovo u predškolskim kolektivima, epidemije se javljaju u manjem ili većem broju. Nekada imamo više, a nekada manje registrovanih slučajeva, a roditelji i vrtići imaju značajnu ulogu da zaustave porast obolelih. Pre svega, ovakve infekcije prenose se kapljicama koje deca oslobađaju pričom, kašljem, kijanjem, bliskim kontaktom sa drugom decom i zato je važno, kada mališani idu na spavanje, da ih vaspitači raspoređuju u krevetiće tako što će prvo dete leći glavom na jastuk, a drugo pored njega noge na mesto jastuka“, kaže naša sagovornica.

Pročitajte još:

Pored toga, kako dalje objašnjava, sve igračke se moraju dezinfikovati, a prostorije se provetravaju češće nego inače.

„U situacijama kao što je epidemija šarlaha i streptokoka, higijena je najvažnija. Često pranje ruku se podrazumeva. Deca koja imju tegobe ne dolaze u vrtić. Što se tiče onih mališana koji su dobili terapiju odnosno kojima je u proces izlečenja uključen antibiotik, oni nisu zarazni posle 24 sata, ali ne treba da dolaze u vrtić jer im je imunitet oslabljen i samo će nakalemiti još neku infekciju. Nažalost, mnogi roditelji šalju decu i kada su pod terapijom. Ipak, koliko god da moraju da izvršavaju obaveze prema poslodavcu, a nemaju kome da ostane decu, ipak je to nehumano prema njima“.

Foto: Tatyana Khanko / Alamy / Alamy / Profimedia

Epidemiolog navodi da roditelji moraju odmah da odvedu dete na pregled kod pedijatra ukoliko uoče simptome bolesti.

„Ne treba čekati. Pedijatar će, ukoliko pregledom ustanovi da je grlo crveno, uzeti bris i u brisu se vidi da li je u pitanju virusna ili bakterijska infekcija. Streptokokna infekcija se uspešno leči antibioticima“.

Ukoliko roditelji prijave vrtiću da je kod deteta izolovana streptokoka u guši ili čak da ima kliničku sliku šarlaha, onda Gradski zavod za javno zdravlje reaguje.

„Ne sumnjam da je tako i u celoj Srbiji, vrtići su odgovorni, čak i kada prijavljuju i samo jedno dete, mi dajemo mere kojih htreba da se pridržavaju. Ako imamo više slučajeva, onda izlazimo na teren i svakom detetu iz tih zahvaćenih grupa uzimamo bris grla i nosa i deca koja imaju u brisevima izolovanu streptokoku, bivaju upućeni kod pedijatra, koji potom procenjuje da li će uključiti antibiotik ili ne. Ništa nije novo da među decom ima dosta kliconoša, a leče se samo deca koja imaju tegobe“, kaže naša sagovornica.

BONUS VIDEO: Jovović: Zašto prvi septembar nije isti za decu obolelu od retkih bolesti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar