dr Slavica Plavšić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Specijalista za plućne bolesti Slavica Plavšić iz Ujedinjenih protiv kovida izjavila je da je cilj da se "upozori da korona nije prošla".

„Da epidemija još traje, samo da je bio miran period koji je sad prošao i ponovo smo u nekim drugačijim okolnostima. Veliki broj ljudi se nije ni testirao jer im korona nije pala na pamet. Trebalo bi da se svaka respiratorna infekcija testira na virus korona“, kaže ona.

Prema njenim rečima, poslednjih dvadesetak dana dolazi do porasta broja novozaraženih pacijenata.

„Juče je bio 751 novozaraženi, taj broj raste iz dana u dan, otprilike se duplo povećava. Sreća je da broj novozaraženih ne prate brojevi hospitalizovanih, pacijenata na respiratorima i preminulih, ali pitanje je kako će biti dalje“, kaže ona.

Govoreći o četvrtoj dozi vakcine, kaže da se preporučuje najstarijim građanima, pogotovo onima s komorbiditetima.

„Ta preporuka važi od ranije, mnogi su i primili, pogotovo stariji od 65, i ne toliko starost, više prisustvo komorbiditeta, dovodi do osetljivosti te populacije, da kod njih lakše dođe do zaražavanja, do oboljevanja, tako da bi oni trebalo da prime tu četvrtu dozu vakcine, da ne čekaju da se pojave nove vakcine koje se očekuju i od kojih očekujemo dobar imunitet vakcinalni, pogotovo od Modernine vakcine koja je bivalentna, odnosno sadrži komponente protiv omikrona i protiv delte. Nadamo se da će te vakcine, koje bi trebalo da stignu septembra, oktobra, novembra, da daju bolju zaštitu nego ove dosadašnje“, kaže ona.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Dr Jovanović objašnjava vezu između vakcine protiv korone i neplodnosti

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar