Danas je zvanično kraj školske godine za sve đake osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Ipak, Odlukom Vlade je svakoj školi ostavljena mogućnost da nastavi da radi do 20. juna za one učenike koji to žele. Juče su pojedine škole, mahom osnovne, podelile roditeljima đaka upitnike da se izjasne da li će i na koji način deca pohađati aktivnosti koje će se organizovati od 7. do 20. juna. Prema vraćenim upitnicima, većina osnovaca od prvog do petog razreda nastaviće da ide u školu, ali na određene aktivnosti poput radionica i sekcija, dok će samo oni koji žele da poprave ocenu, odgovarati usmeno ili pismeno. S druge strane, za srednjoškolce je danas škola definitivno završena, osim za one koji žele da se bore za veću ocenu. Njima će naknadno biti saopšten termin kada će biti ispitani.

Pojedine škole u Srbiji i to uglavnom osnovne, poslale su u ponedeljak upitnike roditeljima da se izjasne da li će i na koji način deca pohađati aktivnosti koje će se organizovati od 7. do 20. juna.

Upitnici se, kako smo imali prilike da vidimo, razlikuju od škole do škole.

„U periodu od 7. juna do 20. juna moje dete će 1) Dolaziti u školu samo da popravi ocene, 2) Dolaziti samo na nastavu, 3) Neće dolaziti u školu. Zaokružite jednu od ponuđenih opciju i potpišite se“.

Foto: Privatna arhiva

Ovako izgleda anketni listić jedne beogradske Osnovne škole na Zvezdari, a kako nam kaže jedan od roditelja, većina je zaokružila da deca idu u školu.

Slično je i u Osnovnoj školi „Ratko Mitrović“ na Novom Beogradu. Direktorka škole Svetlana Milutinović objansila je za naš portal da su pojedini roditelji otvoreno priznali da nemaju nikoga ko bi im čuvao decu dok su oni na poslu, s obzirom da je regularni termin za završetak školske godine bio 20. jun.

„Ljudi su se organizovali prema tom datumu i to je potpuno u redu. Veliki broj roditelja se opredelio da im deca dolaze u školu do 20. juna. Većina đaka prvog razreda dolaziće u školu i u četvrtom razredu ima dosta njih koji će takođe dolaziti. Šestaci i sedmaci neće dolaziti, osim onih koji žele da poprave ocenu. Bolje da su deca sa nama, sa stručnim licima koja se njima bave, nego da su sama kod kuće, da čačkaju telefone i gledaju televiziju i emisije koje nisu primerene za njih“, ističe direktorka.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U Osnovnoj školi na Vidikovcu upitnik je malo drugačije forme, ali se svodi na isto pitanje.

„Moje dete 1) Dolaziće u školu u periodu (napisati od kog do kog datuma u periodu od 7. do 20. juna ili 2) neće dolaziti u školu“, piše u upitniku ove škole.

Učiteljica četvrtaka koji pohađaju ovo školu kaže za Nova.rs da su roditelji juče vratili popunjene anketne listiće i da je od dvadeset šestoro đaka, samo njih troje izrazilo želju da popravi ocenu.

Foto: Privatna arhiva

„Ocene su zaključene, odnosno u vidu smajlića dati su predlozi. Oni koji nisu zadovoljni, poslali su u mejlu koji predmet je u pitanju, zaokružili su da im deca dođu u školu i oni će doći u četvrtak ili petak da odgovaraju za višu ocenu i to je to. Ostali neće uopšte dolaziti. Nama je danas definitivno poslednji školski dan, sutra imamo završnu priredbu, trenutno se pripremamo za nju. Takva je situacija u mom odeljenju. Međutim, kod koleginica je drugačija situacija. Na primer, u jednom odeljenju većina đaka želi da ide u školu, iako ne popravljaju ocene. Verovatno roditelji ne žele da deca budu sama kod kuće, pa će oni imati određene aktivnosti u vidu radionica, slobodnih nastavnih aktivnosti, sekcija i tako dalje“, ističe ova učiteljica.

Pročitajte još:

Srednjoškolci definitivno neće ići više ići u školu, osim onih koji žele da poprave prosek.

Direktor gimnazije „Patrijarh Pavle“ u Rakovici Jasmin Nikolovski ističe za Nova.rs da je učenicima danas poslednji školski dan, a oni koji su se izjasnili za propitivanje, doći će na dopunsku nastavu po strukturi i rasporedu koji bude napravila škola od sutrašnjeg dana, pa sve do 20. juna.

Foto: nova.rs/video

„Nismo slali upitnike roditlejima jer mi imamo i dalje Gugl učionicu, i na gugl učionici smo to rešili. Mi imamo IT odeljenja, pa s tim u vezi koristimo sve prednosti toga. Nastavnici su juče i danas dobili obaveštenje od đaka i roditelja šta žele da od predloženih zaključnih ocena poprave. Oni će, potom, dolaziti na dopunsku nastavu po strukturi i rasporedu koji budemo napravili od sutrašnjeg dana, sve do 20. juna. Dakle, one ocene koje nisu bile sporne, zaključene su danas i juče i one kao takve se ne dovode u pitanje“, kaže direktor Nikolovski.

Dodaje da će danas biti organizovana odeljenska veća na kojima će nastavnici „proći“ kroz sve učenike.

„Samim tim ćemo imati tačnu evidenciju koliko ima učenika, iz kog su odeljenja, iz kog predmeta nisu zadovoljni predloženom zaključenom ocenom i na osnovu toga napravićemo strukturu dopunske nastave za njih, dok su ostali slobodni“, navodi direktor.

BONUS VIDEO: Zbunjujući razlozi za kraj školske godine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare