Roditelji nestalih beba na protestu: Naša borba dugo traje

Društvo 10. okt. 202021:23
Podeli:
Izvor: FoNet

Roditelji nestalih beba održali su 10. oktobra na Trgu Republike protestni skup, sa ciljem da još jednom skrenu pažnju javnosti na sudbinu dece za koju veruju da su im po rođenju oteta, a zatim prodata ili data na usvajanje.

Oni su se okupili i kako bi pozvali nadležne institucije u Srbiji da rasvetle okolnosti pod kojim su njihova deca nestala.

„Mi smo ogorčeni, mi smo besni, mi smo čemerni, razočarani, mi smo izgubljeni ljudi, ljudi bez pravde“, navela je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) nakon protest Ana Pejić iz Rume, sekretarka Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine, koja i sama decenijama traga za odgovorom o sudbini devojčice koju je rodila u avgustu 1988. u porodilištu u Sremskoj Mitrovici, a za koju joj je dva dana posle porođaja rečeno da je preminula.

Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, stupio je na snagu 11. marta 2020. godine, a u članu 17 propisuje se da je rok za pokretanje postupaka pred sudom u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu.

Osnovne zamerke koje su roditelji izneli na zakon jeste to da on roditeljima, umesto odgovora šta se desilo sa nihovom decom – nudi novčanu naknadu.

Izvor: FoNet

„Ova naša borba i neizvesnost traje već predugo. Apsolutno se ništa nije pomerilo, nijedan sudski postupak, nijedan predmet. Sve ovo je urađeno u svrhu razvlačenja, računajući da smo mi svi u godinama i da ćemo uskoro zaboraviti i gde smo se porodili a ne kako smo se porodili“, izjavila je Pejić.

Izvor: FoNet

Srbiju je na donošenje posebnog zakona, koji bi bio pravni okvir za rešavanje svih slučajeva „nestalih beba“, obavezala presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz 2013. u slučaju jedne od majki Zorice Jovanović.

 

 

Komentari

Vaš komentar